Si Raed Arafat neaga aberatiile PSD legate de mitingul din 10 august. Ce le-a spus procurorilor

news

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a precizat, vineri, la Parchetul General, ca a fost prezent la MAI in cadrul componentei specifice din centrul de comanda in perioada protestului din 10 august si a aratat ca nu a avut informatii privind existenta vreunei tentative de lovitura de stat.

Intrebat daca a avut atunci informatii privind existenta unei tentative de lovitura de stat, Arafat a raspuns: „Nu s-a discutat asa ceva atunci sau ce a fost atunci, nici vorba si nici chiar nu se stia ca va aparea situatia care va aparea”.

„Centrul de comanda este pe componente si da, este un centru integrat, depinde de situatie. Deci, eu am fost in minister si am fost in componenta pe situatie de urgenta, impreuna cu inspectorul sef pentru situatii de urgenta Bucuresti si cu colegii de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta, care, unii dintre ei, au acolo locuri de munca 24 din 24. E un centru activ tot timpul, doar ca am ridicat nivelul de activare al lui, fiind suplimentat, avand in vedere un miting care era anuntat cu un numar foarte mare de oameni”, a adaugat secretarul de stat.

El a precizat ca s-a prezentat la Parchetul General in calitate de martor, prilej cu care a lamurit „unele speculatii” lansate in spatiul public, unele referitoare la pacientul care a decedat dupa proteste.

„Am inteles ca sunt speculatii in privinta pacientului care a decedat dupa cateva zile. Nu au fost discutii aici. (…) Noi am raspuns la niste speculatii care deja erau in spatiul public. (…) Am facut anumite precizari, n-am dat amanunte. (…) Am dat care era motivul pentru care s-a prezentat la punctul de prim ajutor (n.r. – pacientul care a murit), ca sa clarificam o situatie care s-a speculat. Oricum, imi pare rau ca ei (n.r. – familia pacientului) au luat-o ca o divulgare a anumitor secrete, deci daca eram cei care dadeau numele pacientului in spatiul public si dadeau date despre starea lui, normal ca atunci era alt aspect. Dar aici noi am raspuns la unele speculatii. (…) Nu despre asta s-a discutat”, a spus el, citat de Agerpres.

Arafat a precizat ca initial au existat 17 echipaje, dintre care trei cu medici. „Dupa ce s-a escaladat situatia si a aparut situatia care a aparut, au fost suplimentate pana la 33 – 34 de echipaje. Intial am avut trei medici pe masini, restul personal paramedical, dupa completarea echipajelor si suplimentarea lor am ajuns la 10 medici si restul echipaje paramedicale”, a explicat secretarul de stat.

Oficialul MAI a mentionat ca propunerea de suplimentare a echipajelor s-a dat atunci cand a crescut numarul de persoane care se prezentau pentru ingrijiri medicale.

„Si aceasta a fost data de inspectorul sef pentru situatii de urgenta Bucuresti. Suplimentarea nu s-a facut deodata, de la 17 la 34, ci treptat. Initial, s-au adus vreo trei echipaje, dupa care inca vreo trei, ca sa faca fata la numarul celor care se prezentau”, a mai spus Arafat.

Intrebat daca stie medici aflati in Piata Victoriei care sa fi avut de suferit, Raed Arafat a raspuns: „Cel putin la nivelul structurilor care au intervenit din partea noastra, da, au fost oameni expusi, ca au lucrat fara masca de protectie. Nu am informatii pana acum sa fie cineva care sa fi suferit pe o lunga durata sau care sa necesite ingrijiri medicale mai departe. Cel putin nu mi s-a adus la cunostinta”.

In aceasta saptamana, la Parchetul General au mai fost audiati, in dosarul privind interventia jandarmilor la protestul din 10 august, secretarul de stat in MAI Gheorghe Nucu Marin, seful Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, colonelul Catalin Paraschiv, dar si subprefectul Capitalei, Corneliu Cirstea.

Pe 4 septembrie a fost audiata in acelasi dosar si Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Au mai fost chemati la Parchet viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, dar si prefectul Capitalei, Speranta Cliseru.

Aproximativ 770 de plangeri penale au fost inregistrate la Sectia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit in urma interventiei jandarmilor la protestul din 10 august.

Procurorii militari au deschis un dosar penal in care s-a inceput urmarirea penala in rem pentru savarsirea infractiunilor de purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu in legatura cu modul in care au intervenit jandarmii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: