Siegfried Muresan, negociator-sef pentru bugetul UE: „In premiera, am alocat 4,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformarii si propagandei”

politica

Uniunea Europeana are alocate, in premiera, in bugetul anual pentru 2018, adoptat, joi, in plenul legislativului comunitar, o suma de 4,9 milioane de euro care va fi folosita pentru combaterea dezinformarii si a stirilor false, propagate in special dinspre Federatia Rusa, a declarat eurodeputatul Siegfried Muresan (PMP/PPE), care a fost raportor al Parlamentului European pentru acest buget.

„Am alocat 4,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformarii, a propagandei, in special dinspre Federatia Rusa, dar de oriunde ar veni ea, si a stirilor false. Este pentru prima data cand UE prezinta un program atat de robust de contracarare a dezinformarii”, a declarat Muresan, pentru jurnalistii romani, citat de Agerpres.

Aceasta suma este alocata pe trei componente — 3 milioane euro pentru comunicarea UE in statele din vecinatatea Estica si Balcanii de Vest, mai sensibile la propaganda influentata de la Moscova, apoi 1,1 milioane euro pentru pregatirea functionarilor europeni sa monitorizeze si sa recunoasca stirile false (fake news), dar si pentru a le combate efectele, iar 800.000 euro vor fi folositi pentru „comunicarea strategica” a UE.

„1,1 milioane sunt alocate pentru o actiune pregatitoare pe care eu am initiat-o in prima parte a acestui an in care ne propunem sa educam functionarii europeni din statele membre, din statele din vecinatatea Estica, adica Ucraina, Georgia, Republica Moldova si din statele din Balcanii de Vest, Serbia si celelalte state, cu privire la aceasta propaganda, sa invete sa monitorizeze si sa informeze la randul lor formatorii de opinie, jurnalisti, ONG-uri din aceste state cu privire la tehnici de dezinformare folosite de cei care doresc sa dauneze Uniunii Europene. Sa vedem ca poate cu doua saptamani inainte ca o astfel de stire falsa sa apara intr-un stat membru UE am vazut-o poate pe un canal de comunicare al Federatiei Ruse. Deci sa monitorizam mai bine stirile false, propaganda, dezinformarea, si pentru asta vom echipa, am alocat bani pentru a echipa functionarii UE din teritoriu cu cunostintele necesare”, a explicat Muresan.

El a aratat ca acele 3 milioane alocate pentru comunicarea UE in state din afara UE vor merge inclusiv in Republica Moldova. „In plus, am alocat 3 milioane de euro in plus pentru comunicarea Uniunii Europene in state din afara UE. Si anume ca exemplu — in Republica Moldova in timp ce presedintele Igor Dodon spune cetatenilor Republicii Moldova, romanilor basarabeni, ca apropierea de Federatia Rusa le aduce beneficii mai mari decat apropierea de Uniunea Europeana, realitatea este exact pe dos. Si noi alocam acum bani pentru a ne spori efortul de comunicare si a merge la fata locului si a spune oamenilor ca Uniunea Europeana v-a acordat in ultimii 7 ani 746 milioane de euro gratuit, fonduri nerambursabile, Federatia Rusa nu v-a acordat nimic. Cand Federatia Rusa a impus embargo pe produse moldovenesti, Uniunea Europeana a ridicat cotele la importuri de produse moldovenesti, Uniunea Europeana permitand astfel existenta acelor fermieri care ar fi fost complet afectati de embargoul Federatiei Ruse”, a evidentiat eurodeputatul.

Totodata, el a aratat ca si cei 800.000 de euro alocati in premiera pentru „comunicarea strategica” a UE vor fi folositi tot pentru combaterea propagandei ruse.

„Si am creat o noua linie bugetara pe care am pus 800.000 de euro pentru comunicare strategica a Uniunii Europene. Vom decide in urmatoarele saptamani cum vom folosi acesti bani, dar este foarte clar ca combaterea propagandei ruse ia o noua dimensiune si capata o importanta strategica pentru Uniunea Europeana”, a mai spus Muresan.

Parlamentul European a adoptat, joi, bugetul anul al UE pentru 2018. Votul din aceasta sesiune plenara vine dupa ce in data de 18 noiembrie delegatia Parlamentului European, condusa de Siegfried Muresan in calitate de negociator-sef, a ajuns la un acord cu cea a Consiliului UE privind forma finala a bugetului. Votul de vineri a fost de 295 voturi pentru (majoritatea de la populari, ALDE si verzi), 154 impotriva si 197 de abtineri.

Valoarea Bugetului UE din 2018 este de 160,1 miliarde de euro. Fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, bugetul UE din 2018 in forma finala prevede cresterea alocarilor pentru investitii in locuri de munca pentru tineri, cercetare, inovare, siguranta, precum si pentru statele din Vecinatatea estica, inclusiv Republica Moldova.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: