Insider: Silicon Valley Bank este prima banca din istorie prabusita prin intermediul social media. Criza va schimba pentru totdeauna industria bancara

analize

Crize bancare au mai avut loc si inainte, dar aceasta prabusire a fost un nou fenomen alimentat de tehnologie care a socat industria bancara si autoritatile de reglementare, scrie BusinessInsider.

Anxietatea in comunitatea tehnologica a escaladat rapid prin intermediul retelelor de socializare, in special Twitter. „SVB” a fost subiectul unor mesaje pe Twitter de aproximativ 200.000 de ori joi, iar mai multi fondatori si directori executivi ai companiilor de tehnologie au postat despre retragerea banilor din banca. Personalitati din domeniul tehnologiei, chiar cei pe care Silicon Valley Bank i-a bancarizat timp de atatia ani, nu s-au putut abtine”.

„OK, aud de la zeci de fondatori despre ce sa fac la SVB. Toata lumea vrea sa-si retraga banii din banca”, a scris joi pe Twitter fondatorul Howard Lerman, in momentul in care SVB incerca sa stranga capital nou.

„Chestia cu o criza bancara este ca nu exista niciun avantaj in a-ti pastra banii in banca cu risc”, a scris Xavier Helgesen de la Enduring Ventures in aceeasi zi.

Pana vineri, deponentii au incercat sa retraga 42 de miliarde de dolari de la SVB. Banca a fost inchisa de autoritatile de reglementare si preluata de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Niciodata o banca nu s-a mai prabusit atat de repede, potrivit lui Tom Vartanian, autorul cartii „200 Years of American Financial Panics”, care a fost consilier general al Federal Home Loan Bank Board in timpul crizei bancare de la sfarsitul anilor 1980.

„Rapiditatea crizei si social media ne-au aratat ca actuala structura de reglementare este depasita, a fost construita in anii 1930”, a spus el.

Stivuirea de numerar la ghisee

In timpul crizei de la sfarsitul anilor ’80, a existat o „pierdere de incredere” care a dus la „panica” in randul deponentilor, dar aceasta s-a raspandit pe parcursul a saptamani, nu ore. Acest lucru a ajutat autoritatile de reglementare si lucratorii guvernamentali sa potoleasca temerile si sa lucreze in mod activ pentru a opri retragerile, si-a amintit Vartanian.

„Cand intrau clientii care-si cereau banii, pentru a opri retragerile, obisnuiam sa stivuim numerar pe ghiseele la care stateau angajatii, astfel incat oamenii sa il poata vedea, pentru a face fata factorului psihologic”, a spus Vartanian. „Ceea ce se intampla deseori era ca oamenii vedeau asta, si se asezau totusi la coada si scoteau banii, dar ii puneau imediat la loc. Faptul ca ii primeau era ceea ce ii linistea.”

O astfel de actiune nu mai pare fezabila acum avand in vedere ca „informatia circula atat de repede, iar dezinformarea, de asemenea, poate fi transmisa instantaneu”, a adaugat Vartanian.

Ironia este ca aceiasi investitori si fondatori care au pierdut bani datorita prabusirii SVB au fost cei care au starnit panica ce a dus la inchiderea bancii.

„Industria noastra s-a impuscat singura in picior”, a declarat Mark Suster, un investitor, al carui apel la calm de joi a ramas in mare parte fara ecou.

Tweeturi sterse

Siqui Chen, fondator si CEO al Runway, un startup de software financiar, a sters o parte din tweet-urile sale despre SVB, recunoscand luni ca „atatarea flacarilor in timpul unei crize bancare este o imagine proasta pentru toata lumea, iar eu nu vreau sa fiu un contributor”.

Jason Calcanis si David Sacks, fondatori de firme de tehnologie deveniti investitori, au scris pe Twitter incepand de joi aproape numai despre situatia de la SVB. Vineri, Calcanis a numit situatia „DEFCON 1” (situatie de alerta maxima) si a scris ca banca trebuie sa fie salvata.

„LUNI, 100.000 de americani vor fi aliniati la sucursala lor regionala cerandu-si banii – majoritatea nu-i vor primi”, a scris el, numind ziua de 13 martie „SANGEROASA ZI DE LUNI”.

Nu este clar cum va evita o alta banca sa aiba aceeasi soarta ca SVB. Sfatul unui fondator este ca bancile sa ia social media mai in serios, spunand: „Acelasi tip de tactici care pot manipula clientii pot fi folosite pentru a submina puterea unei banci”.

La randul sau, SVB si-a sters complet contul de Twitter.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: