Simulari de razboi: O invazie a Taiwanului de catre China ar esua, dar cu un cost urias pentru SUA

externe

O invazie a Taiwanului de catre China probabil ca ar esua in cazul in care Statele Unite ar apara insula, insa la cu un cost ridicat pentru fortele americane, a estimat un think tank american, potrivit The Guardian.

Experti militari reuniti in cadrul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale pentru o simulare de razboi au subliniat ca fiecare parte direct implicata intr-un astfel de conflict – Statele Unite, China, Taiwan si Japonia – ar suferi pierderi „enorme”.

Rachetele chineze ar distruge probabil bazele aeriene americane din Japonia pana in Guam, si ar scufunda doua portavioane americane si intre 10 si 20 de distrugatoare si crucisatoare, pe masura ce invazia porneste.

Dar forta de invadare chineza in sine ar fi distrusa inainte de a ocupa vreodata vreo parte semnificativa a Taiwanului si, in cele din urma, ar fi impiedicata de la obiectivul sau de a captura Taipei, conform celor mai multe scenarii testate.

Acest lucru, precum si daunele suferite de tintele continentale in urma contraatacurilor taiwaneze, ar putea destabiliza conducerea Partidului Comunist Chinez, se arata in raport.

„Am ajuns la doua concluzii”, a spus Eric Heginbotham, expert in securitate la Massachusetts Institute of Technology (MIT). „In primul rand, in cele mai multe cazuri, China are putine sanse de a reusi si de a-si atinge obiectivele operationale sau de a ocupa Taipei. In al doilea rand, costul razboiului ar fi ridicat pentru toti cei implicati si, cu siguranta, pentru Statele Unite”.

In cadrul simularii au fost testate 24 de scenarii, bazate pe incercari ale Chinei de a prelua controlul asupra Taiwanului prin forta in 2026. Ajutorul SUA este crucial, altfel Taiwanul ar fi ocupat in mai putin de trei luni.

Simularea a plecat de la premisa ca invazia va incepe cu un bombardament chinez care ar distruge majoritatea fortelor navale si aeriene ale Taiwanului in cateva ore. Marina chineza ar inconjura Taiwanul si ar trimite mii de soldati peste stramtoare.

Conform scenariului considerat cel mai probabil, armata taiwaneza ar opri invadatorii de-a lungul coastei.

„Intre timp, submarinele americane, bombardierele si avioanele de lupta/atac, adesea intarite de fortele japoneze, ar paraliza rapid flota amfibie chineza”, se arata in raport.

„Loviturile chineze asupra unor baze japoneze si nave de suprafata americane nu schimba situatia: Taiwanul ramane autonom”, spune scenariul.

Potrivit lui Matthew Cancian de la Naval War College, exista variabile esentiale de care depinde succesul: in primul rand, determinarea Taiwanului de lupta si permisiunea Japoniei ca SUA sa lanseze contraatacuri de la bazele lor de pe teritoriul japonez.

Fara acestea, „interventia americana nu ar fi suficienta pentru a pastra o autonomie a Taiwanului”, afirma Cancian.

In astfel de cazuri, pierderile umane ar fi mari, aproximativ 10.000 in primele saptamani de razboi.

Simularea a ridicat intrebari importante, cum ar fi daca Statele Unite ar risca un razboi nuclear atacand China in mod direct.

De asemenea, daca publicul american si japonez ar fi pregatit sa accepte pierderile care ar veni odata cu apararea Taiwanului, ceea ce ar putea afecta capacitatea Washingtonului de a-si proiecta puterea globala pentru o perioada foarte lunga de timp.

„Pe termen lung, Statele Unite ar putea suferi mai mult decat chinezii `invinsi`”, se spune in raport.

Raportul spune ca atat Taiwanul, cat si armata americana trebuie sa isi consolideze fortele, concentrandu-se pe armele cele mai capabile de supravietuire si mai eficiente, pentru a crea mai multa descurajare pentru o invazie chineza.

„In pofida retoricii despre adoptarea unei `strategii defensive`, Taiwan cheltuieste inca cea mai mare parte din bugetul sau de aparare pe nave si avioane scumpe pe care China le va distruge rapid”, se mai arata in raport.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: