Singurul cosmonaut roman care a ajuns in spatiu a devenit cetatean de onoare al judetului Brasov

news

In urma unei sedinte extraordinare a Consiliului Judetean, Dumitru Prunariu a fost declarat, joi, cetatean de onoare al judetului Brasov, potrivit BZB si BizBrasov.

De-a lungul anilor, cosmonautul brasovean a obtinut titlul de cetatean de onoare al mai multor localitati, respectiv Brasov (1999), Cluj-Napoca, Medias, Timisoara si Bucuresti. In schimb, in „palmares” nu are niciun titlu de cetatean de onoare al unui judet.

Dumitru Prunariu este singurul roman care a zburat in spatul cosmic. In luna mai a anului 1981, el a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spatial Intercosmos (al URSS) si a petrecut in spatiul cosmic 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. La acel moment, Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii.

Prunariu s-a nascut pe 27 septembrie 1952 la Brasov si este de profesie inginer aeronautic. A fost ofiter inginer in cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sef al Aviatiei civile romane, presedinte al Agentiei Spatiale Romane, ambasador al Romaniei in Federatia Rusa, presedintele Consiliului de ne-militarizare a spatiului cosmic din cadrul ONU.

In prezent, are gradul de general-locotenent in rezerva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: