Singurul procuror care a venit la sedinta Liei Savonea. Este omul lui Tudorel Toader, acuzat de plagiat si fals in acte

news

Codrut Olaru este singurul procuror membru al CSM care a venit, marti, la sedinta convocata de Lia Savonea pentru a o confirma pe Adina Florea in fruntea Sectiei Speciale. Este a 6-a incercare de acest tip a Liei Savonea.

Ceilalti procurori, in frunte cu procurorul general Bogdan Licu, absenteaza, fapt care a starnit furia Liei Savonea. Sedinta CSM nu are cvorum, astfel incat nu poate fi adoptata nicio hotarare.

Codrut Olaru a plagiat de la cap la coada in teza de doctorat intitulata “Particularitatile criminalitatii organizate in Romania”, pe care a sustinut-o in 2013 la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, a acuzat jurnalista Emilia Sercan in 2018, intr-un articol in Press One.

Niciun rand din cele aproape 250 de pagini ale tezei nu ii apartine procurorului Olaru: intreg continutul este copiat din diversi autori romani sau din surse online. Coordonator de doctorat i-a fost actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader. La momentul sustinerii tezei, Toader era decanul Facultatii de Drept de la Universitatea din Iasi si judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

Ulterior, Press One a mai dezvaluit ca Olaru a ajuns conferentiar universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti fara sa indeplineasca criteriile cerute de legislatie.

Mai mult, Olaru a comis fals in acte publice, declarand, sub propria semnatura, ca intruneste punctajul minimal cerut de standardele obligatorii ale Consiliului National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), sustine jurnalista Emilia Sercan.

Procurorul Codrut Olaru a declarat, sub semnatura proprie, ca insumeaza un punctaj de 90,8. In realitate, punctajul sau era de 32,8, adica jumatate din punctajul minim necesar, conform sursei citate.

In cadrul CSM exista de mai multe luni un blocaj institutional, procurorii din Consiliu refuzand sa se mai prezinte la sedintele de plen. Ei sunt nemultumiti de modul in care sunt convocate sedintele, emiterea unor comunicate de presa in numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la sefia Sectiei speciale de anchetare a magistratilor.

De asemenea, Lia Savonea si Ana Birchall se afla in conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justitiei reprosandu-i in dese randuri presedintelui CSM ca nu o consulta atunci cand convoaca sedintele de plen.

O alta tema de disputa este un proiect de modificare a Legii ANI, dezbatut in cadrul unei comisii de la CSM, despre care procurorii din Consiliu sustin ca nu au stiut nimic.

Foto: Ionel Stoica/Facebook

Mai mult despre:

Comentarii: