externe

Sisteme defensive de rachete au aparut pe acoperisurile din centrul Moscovei

Sistemele de rachete concepute pentru a intercepta avioane si rachete par sa fi fost desfasurate deasupra mai multor cladiri de aparare si administrative din centrul Moscovei, semn ca Kremlinul se pregateste pentru un potential, desi putin probabil, atac indreptat asupra capitalei ruse, scrie The Guardian.

Fotografiile publicate joi pe retelele de socializare au aratat ca un sistem de rachete Pantsir a fost instalat pe acoperisul unei cladiri de opt etaje folosita de Ministerul rus al Apararii langa raul Moskva.

O alta inregistrare video a aratat cum sistemul de aparare antiaeriana a fost ridicat pe acoperisul unei cladiri de invatamant din districtul Taganka din Moscova, la 2,5 km sud-est de Kremlin.

Sistemele cu raza de actiune de la scurt la mediu sunt folosite pentru aparare impotriva avioanelor, elicopterelor si rachetelor de croaziera. Armata rusa a declarat, de asemenea, ca acestea ar putea fi folosite impotriva unor tinte mai mici, cum ar fi dronele militare si comerciale, care au devenit omniprezente pe campul de lupta de cand Vladimir Putin a lansat invazia sa pe scara larga in februarie.

Imaginile cu sistemele de rachete de la Moscova au aparut cu o zi inainte ca oficialii occidentali din domeniul apararii sa se intalneasca la baza aeriana Ramstein din Germania pentru a conveni asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea include furnizarea de tancuri grele.

SUA au promis deja un ajutor militar suplimentar de aproape 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un sistem de aparare aeriana Patriot, menit sa protejeze orasele ucrainene de rachetele rusesti.

Dar oficialii rusi au lansat avertismente inaintea reuniunii, incercand sa descurajeze tarile NATO sa furnizeze arme mai avansate, sustinand ca acestea ar putea declansa un potential conflict nuclear.

„Infrangerea unei puteri nucleare intr-un razboi conventional poate provoca inceputul unui razboi nuclear”, a scris Dmitri Medvedev, fostul presedinte, care a devenit un propagandist de frunte in calitate de vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Oficialii militari rusi nu au confirmat imediat instalarea sistemelor de rachete. Cu toate acestea, mai multe institutii media rusesti au relatat, de asemenea, despre desfasurarea unor sisteme de rachete cu raza lunga de actiune S-400 la Moscova in ultimele saptamani. Sistemele S-400 si Pantsir-S1 sunt adesea folosite in tandem.

Sistemele de rachete au aparut in urma unei campanii de bombardamente rusesti care a folosit rachete si drone pentru a viza orasele si infrastructura ucrainene, ceea ce a dus la zeci de morti in intreaga tara. Saptamana trecuta, o racheta balistica anti-nava rusa X-22 a lovit un bloc de apartamente din orasul Dnipro, provocand 45 de decese.

Bloggerii pro-Kremlin au declarat joi ca aparitia sistemelor de rachete la Moscova a aratat ca liderii militari rusi sunt preocupati acum de atacurile asupra propriilor orase.

„Inseamna ca [liderii] inteleg perfect toate riscurile si inteleg ca loviturile impotriva Moscovei si a regiunilor sunt doar o chestiune de timp”, a scris Alexander Kots, un jurnalist rus proeminent care sustine razboiul rusesc din Ucraina. „Este bine sa incepi sa planifici din timp si nu dupa primele lovituri”.

Aparitia sistemelor de rachete defensive evidentiaza lipsa de succes a Rusiei in acest razboi. Explozii misterioase au avut loc in siturile militare din Crimeea si la mai multe baze aeriene folosite de bombardierele strategice rusesti luna trecuta in adancul teritoriului rusesc. Oficialii ucraineni au declarat, de asemenea, ca au inceput sa testeze drone cu raza lunga de actiune care pot calatori pana la 1.000 km, ceea ce ar putea pune Moscova in raza de actiune.

„Rusia a acordat de mult timp o prioritate foarte mare mentinerii unei aparari aeriene avansate la sol, dar este din ce in ce mai clar ca se lupta sa contracareze amenintarile aeriene in interiorul Rusiei”, a scris Ministerul britanic al Apararii anul trecut, la o zi dupa exploziile de la baza aeriana rusa Engels.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

7 minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

6 minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

15 minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

28 de minute ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

2 ore ago