news

Situatie disperata la ROMATSA, premierul Orban anunta rezolvarea: „Am luat clar decizia de a plati suma”

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, ca ROMATSA risca sa ramana fara bani si, ca urmare, a luat decizia de a plati suma pentru care exista un titlu executoriu.

„Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii (ICSID) a decis sa oblige statul roman, in 2013, sa plateasca 84 de milioane de dolari fratilor Micula. Statul a ignorat aceasta decizie, situatia este extrem de grava. La ora actuala, Romatsa se afla intr-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigatie aeriana din cauza situatiei financiare.

Ca urmare a deciziei ICSID, fratii Micula au deschis un proces in Belgia, iar instanta din Belgia a decis sa nu permita Eurocontrol sa finanteze Romatsa, sa aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa. In momentul de fata, suma care ar trebui transferata de la Eurocontrol catre Romatsa este de 278 de milioane.

A doua problema majora e aparitia unui titlu executor in Romania, in baza caruia au inceput sa fie atacate conturile Ministerului Finantelor si companii profitabile ale statului roman, cum ar fi Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica. Executorul incearca sa obtina banii de la statul roman si se indreapta spre activele statului.

Am luat clar decizia de a plati suma pentru care exista titlu executor. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum pe care va trebui sa il dezbatem, si o hotarare de guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finantelor din fondul de rezerva al premierului, cu suma obligatorie care trebuie platita”, a anuntat Ludovic Orban.

Premierul a spus ca in urma acestei masuri, fondul de rezerva va ramane, pentru moment, fara banii destinati autoritatilor locale. Insa, afirma Orban, in sedinta de luni de guvern va fi adoptata o noua rectificare, astfel incat sa fie asigurati banii pentru autoritatile locale.

„Va lasa pe moment fondul de rezerva fara banii destinati atutoritatilor locale. In cadrul sedintei de luni dorim sa adoptam o noua rectificare de buget pentru a asigura cheltuielile de functionare pentru autoritatile locale”, a precizat Orban.

Romania risca inchiderea spatiului aerian

Romatsa – adica regia care dirijeaza traficul aerian din Romania – risca sa isi inceteze functionarea, peste doar cateva saptamani, daca guvernul nu ar fi rezolvat macar o parte din problema datoriei pe care Romania o are catre societatile fratilor Ioan si Viorel Micula. Intr-o astfel de situatie, nicio aeronava civila n-ar mai putea zbura pe deasupra Romaniei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Simion si Neamtu s-au dus la curtea lui Gigi Becali sa-i ceara bani. Replica bogatasului: „Am dat bani si PSD-ului”

Liderul AUR, George Simion, si Mihail Neamtu l-au vizitat joi pe Gigi Becali la palatul…

13 minute ago

Zaharova, delir: „Din punct de vedere istoric, limba moldoveneasca este mai veche decat limba romana”. Maia Sandu, acuzata de „nazism”

Politica presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabila cu experimentele celui de-al Treilea Reich in…

O oră ago

Coalitie guvernamentala cu extrema dreapta in Croatia. Conservatorii ii aduc la putere pe AUR-istii locali

Conservatorii la guvernare ai Croatiei au facut miercuri un pas important, formand o coalitie cu…

44 de minute ago

„Nemurirea digitala”. Invierea digitala a mortilor cu ajutorul AI ridica preocupari etice

Progresele AI deschid calea pentru o noua oportunitate de reconectare cu cei dragi care au…

O oră ago

Putin, paralel cu realitatea la parada de 9 Mai. Invadatorul Ucrainei acuza Occidentul de „revansism, colonialism si starnirea de conflicte regionale”

Presedintele rus Vladimir Putin a tinut joi un discurs sfidator, criticand Ucraina si aliatii sai…

2 ore ago