Situatie dramatica in Bulgaria. Masini ale politiei transformate in ambulante dupa ce un tanar de 33 de ani a murit de Covid-19 asteptandu-i pe medici

externe

Guvernul bulgar a decis sa faca apel la fortele de politie pentru a transporta la spital bolnavi de COVID-19, in conditiile in care ambulantele nu mai sunt suficiente pentru a face fata virulentei celui de al doilea val al pandemiei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Zece microbuze ale politiei, dintre care sase dotate cu echipe de paramedici, vor veni in sprijinul celor 25 de ambulante publice care opereaza la Sofia, a anuntat luni ministrul sanatatii, Kostadin Anghelov, in cadrul unei conferinte de presa.

Decesul, sambata, al unui barbat de 33 de ani, ai carui apropiati au asteptat cu disperare timp de ore intregi preluarea sa de catre o ambulanta, a provocat o unda de soc pe retelele sociale, care abunda in marturii privind refuzarea accesului la servicii medicale.

„Medicii sunt epuizati. Suntem in razboi: trebuie mobilizate toate resursele impotriva pandemiei”, a declarat purtatoarea de cuvant a serviciului de ambulanta de la Sofia, Katia Sungarska.

Spitalele bulgaresti, in care numerosi membri ai personalului medical sunt contaminati, au solicitat deja mobilizarea studentilor la medicina.

Confruntat cu critici, Ministerul Sanatatii a solicitat de asemenea cooperarea unitatilor medicale private, adesea reticente in a primi persoane contaminate cu noul coronavirus.

„Spitalele private care nu aplica decretul ministerial care le obliga sa consacre 10% din paturi bolnavilor de COVID-19 nu vor mai finantate de la bugetul asigurarilor de sanatate”, a avertizat Ministrul sanatatii. El si-a exprimat luni satisfactia pentru aparitia a 100 de paturi suplimentare in capitala.

In plus, 17 noi ambulante vor fi puse la dispozitie pana la sfarsitul saptamanii, a adaugat ministrul, care negociaza si cu o companie de taxi pentru a-i transporta pe bolnavi.

Bulgaria, care a controlat in general primul val de COVID-19 in primavara, este in prezent de depasita de saltul numarului de cazuri, in crestere cu 80% in sapte zile, la un total de 54.000 de cazuri, care este probabil mai mic decat in realitate, in conditiile in care tara efectueaza putine teste.

Confruntat cu o puternica contestare sociala, guvernul refuza sa impuna un nou „lockdown” impopular. Aproape 1.300 de decese au fost inregistrate in acest stat de 7 milioane de locuitori de la inceputul pandemiei.

Mai mult despre:

Comentarii: