Situatie imposibila. Ministrii au demisionat, insa se afla tot la mana premierului. Grindeanu ar putea ramane in functie pana in 2020

analize

Liviu Dragnea a anuntat, miercuri, ca toti ministrii si-au depus demisiile. Insa pentru a intra efectiv in vigoare, aceste demisii ar trebui sa fie trimise presedintelui Iohannis de catre premierul Grindeanu.

Demisiile vor fi depuse la Secretariatul General al Guvernului, insa aceasta nu inseamna ca isi produc efecte. Pentru a intra in vigoare, aceste demisii vor trebui sa treaca prin mainile premierului, care poate decide sau nu daca le trimite spre aprobare presedintelui Romaniei. Surse politice, citate de DC News, au anuntat deja ca premierul intetioneaza sa stea de vorba cu anumiti ministri, existand astfel posibilitatea de a-i determina sa se razgandeasca.

In plus, pe masura ce premierul gaseste inlocuitori, trimite cerea de demisie si nominalizarea unui nou ministru catre presedintele Iohannis. Presedintele poate semna decretul de numire a noului ministru, fara sa fie nevoie de un vot in parlament. Se poate ajunge, astfel, in situatia in care Sorin Grindeanu isi va crea, pe etape sau integral, un guvern functional.

Singura posibilitate prin care PSD il poate da jos pe Grindeanu este sa introduca o motiune de cenzura, insa liderii partisului sunt inspaimantati de aceasta perspectiva. Mai mult, Grindeanu ar putea obtine sprijinul unei parti importante dintre parlamentarii PSD, care alaturi de cei ai Opozitiei, l-ar putea sustine in functie pana la urmatoarele alegeri.

Miercuri noapte, Grindeanu i-a indemnat la responsabilitate pe ministri. „Aceste demisii intra in vigoare in momentul in care aceste demisii sunt trimise de catre primul-ministru catre Adiministratia Prezidentiala. Aceasta este procedura la Guvernul Romaniei”, a punctat Grindeanu.

Intrebat in conferinta de presa de dupa sedinta CEx ce planuri are pentru perioada urmatoare, Grindeanu a lasat de inteles ca va cauta solutii pentru a continua: „O sa va transmit maine. Nu am primit nici o demisie pana acum. O sa iau deciziile maine. Acum nu exista nimic oficial”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: