Situatie stranie la CCR privind protocoalele cu SRI. Decizia luata astazi de judecatorii CCR

news

CCR a amanat din nou, pentru a patra oara, adoptarea unei decizii privind sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor legata de protocoalele dintre SRI si insitutiile din justitie. Motivul amanarii il constituie absenta unui judecator CCR de la sedinta de adoptare a deciziei. Este vorba despre judecatorul Daniel Morar, care a invocat starea de sanatate.

Decizia a fost amanata pentru data de 19 decembrie.

Plenul CCR a luat in dezbatere, marti, cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de-o parte, si Parlamentul Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti, pe de alta parte, declansat de semnarea a doua protocoale intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii, cerere formulata de presedintele Camerei Deputatilor.

Ulterior, Curtea Constitutionala a anuntat ca, avand nevoie de timp pentru a delibera, a dispus amanarea pronuntarii la data de 13 decembrie 2018.

Aceasta a fost a patra amanare. La sedinta din 28 noiembrie Curtea Constitutionala a dezbatit cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de-o parte, si Parlamentul Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti, pe de alta parte, declansat de semnarea a doua protocoale intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii, cerere formulata de presedintele Camerei Deputatilor. Dupa audierea partilor, judecatorii constitutionali au decis amanarea pronuntarii avand nevoie de timp pentru a delibera.

Sesizarea a fost depusa la Curtea Constitutionala in 8 octombrie, fiind semnata de catre vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, caruia presedintele Camerei, Liviu Dragnea, i-a delegat atributiile in aceeasi zi.

In 24 august, Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol incheiat intre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) in 7 decembrie 2016.

A doua zi, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, pe Facebook, ca declanseaza procedura legala pentru evaluarea activitatii manageriale desfasurata de catre procurorul general Augustin Lazar. In replica, procurorul general afirma ca tema protocoalelor ”este falsa” si ca toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului de Justitie.

Deputatul PSD Florin Iordache declara, in 25 septembrie, ca protocoalele incheiate de Parchetul General cu SRI sunt inadmisibile, iar Parlamentul se gandeste foarte clar sa sesiseze CCR privind un conflict juridic de natura constitutionala. „Prin semnarea acestor protocoale, procurorul general a venit sa adauge la Codul de procedura penala si a transformat SRI in organ de urmarire penala. Noi analizam daca nu este vorba despre un conflict constitutional si daca este necesar sa sesizam Curtea Constitutionala”, afirma Florin Iordache.

Miscarea civica Initiativa Romania a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind un posibil conflict de interese penal in cazul delegarii de catre Liviu Dragnea a atributiilor de Presedinte al Camerei Deputatilor catre dl Florin Iordache si sesizarii de catre acesta a Curtii Constitutionale in legatura existenta unor protocoale de colaborare intre parchete si SRI, ceea ce, conform organizatiei, ar putea folosi ca pretext pentru revizuirea sentintelor sau eliminarea din dosare penale a unor probe.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: