externe

Skynex, ucigasul german de drone, a ajuns in Ucraina: „Trage 1.000 de gloante pe minut, acestea explodeaza inainte de a atinge tinta” – Video

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de aparare antiaeriana Skynex din partea Germaniei, ca parte a ultimului pachet de ajutor militar, a anuntat guvernul german, relateaza Kyiv Independent.

Potrivit producatorului sau german, Rheinmetall, Skynex este un sistem de „aparare antiaeriana in retea” care ofera „un scut de protectie stratificat foarte eficient impotriva unui spectru larg de amenintari aeriene” si serveste drept „raspunsul necesar impotriva atacurilor de saturatie si a atacurilor in roi”.

Pe scurt, este o arma puternica si foarte precisa, foarte eficienta in doborarea dronelor.

Sistemele mari de aparare antiaeriana, cum ar fi NASAM, IRIS-T si Patriot, pot dobori cu usurinta dronele, dar utilizarea lor in acest scop are un dezavantaj major – costul.

O drona Shahed, fabricata in Iran, este, in termeni militari, ieftina. Versiunile de export costa in jur de 193.000 de dolari, iar cele fabricate de Rusia pe plan intern, doar aproximativ 10.000-50.000 de dolari.

O racheta Patriot costa aproape 4 milioane de dolari. O racheta IRIS-T, relativ ieftina, costa totusi in jur de 450.000 de dolari.

Potrivit Fortelor Aeriene ucrainene, Rusia a lansat peste 4.600 de drone Shahed pana la sfarsitul lunii februarie, in cei doi ani de razboi, astfel ca folosirea rachetelor de aparare antiaeriana pentru a le dobori nu este o optiune viabila din punct de vedere financiar pe termen lung.

„Una dintre caracteristicile cheie ale razboiului este utilizarea unor sisteme de livrare relativ ieftine, cum ar fi dronele”, a declarat Martin J. Dougherty, expert in armament. „Apararea impotriva unor astfel de arme necesita un cost redus per angajament si capacitatea de a elimina mai multe”.

Ucraina s-a bazat pe sisteme precum Gepard, de fabricatie germana, si pe tactica mai elementara si nu intotdeauna eficienta de a le dobori cu mitraliere mari de calibrul 50 montate pe camioane.

Skynex este o cale de mijloc intre cele doua – un sistem foarte precis care poate dobori drone, dar care foloseste munitie mult mai ieftina decat o racheta Patriot.

O mitraliera Oerlikon Revolver Gun Mk3 – utilizata in sistemul Skynex si capabila sa traga cu o cadenta de 1.000 de gloante pe minut cu o raza de actiune de 4.000 de metri – montata pe un camion doboara un roi de drone mici FPV (first-person-view) dintr-o singura rafala.

Munitia este cheia – Skynex trage cu gloante Oerlikon Ahead de 35 mm. In loc sa loveasca direct tinta, acestea explodeaza chiar inainte de a o atinge, eliberand un grup de subproiectile din tungsten care sporesc sansele de a distruge drona. Este relativ ieftin – doborarea unei tinte costa putin peste 4.000 de dolari, semnificativ mai putin chiar si decat cea mai mica estimare de pret a unei drone Shahed.

„Skynex a fost dezvoltat pentru a contracara amenintarile mici, cu costuri reduse, cum ar fi loviturile de mortier. Aceasta capacitate s-a transferat bine la amenintarea emergenta a dronelor si poate fi esentiala pentru un sistem de aparare aeriana stratificat”, a declarat Dougherty.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

3 ore ago

Socrul mare a fost retinut in urma nuntii care a blocat orasul Buzescu. Socrul are doar 36 de ani

Politia din Teleorman l-a retinut, miercuri, pe unul dintre organizatorii nuntii din Buzescu, eveniment care…

13 minute ago

Elvetia: Oameni atacati cu cutitul pe strada, in orasul Zofingen

Un barbat inarmat cu un cutit a ranit miercuri mai multe persoane pe strazile orasului…

3 minute ago

SUA: O barja a lovit un pod in orasul Galveston din Texas, deteriorand structura si provocand o scurgere de petrol

O barja a lovit, miercuri, un pod din Galveston, statul american Texas, varsand petrol in…

3 ore ago

Vantul impinge incendiul din Canada departe de orasul petrolier Fort McMurray

Vanturile favorabile vor indeparta incendiul puternic de vegetatie de orasul canadian cu nisipuri bituminoase Fort…

3 ore ago

Experiment Airbus: Aeronava jumatate avion, jumatate elicopter

Airbus Helicopters a prezentat, miercuri o aeronava experimentala, jumatate avion si jumatate elicopter, in cautarea…

3 ore ago