Slovacia a trimis in Ucraina un nou lot cu temutele obuziere Zuzana 2 de 155 mm: „Slovacia ajuta la protejarea vietilor nevinovate ale ucrainenilor”

externe

Slovacia a livrat patru obuziere autopropulsate Zuzana de 155 mm Ucrainei, anunta presa din Ucraina. Jaroslav Nad, ministrul apararii din Slovacia, a confirmat transferul a patru obuziere autopropulsate Zuzana 2 catre Ucraina.

„Slovacia ajuta la protejarea vietilor nevinovate ale ucrainenilor! Sunt fericit sa confirm ca primele 4 obuziere Zuzana se afla in mainile fortelor armate ucrainene, gata sa fie desfasurate in apararea impotriva agresorilor rusi”, a scris Nad pe Twitter, citat de Pravda Ucraina.

El a adaugat ca alte patru obuziere vor fi livrate in viitorul apropiat.

La 2 iunie, Ucraina si Slovacia au semnat un contract pentru furnizarea a opt obuziere autopropulsate Zuzana 2.

Zuzana 2 este un tun autopropulsat 8×8 bazat pe versiunea anterioara a Zuzana: calibrul 155 mm, dar cu o teava mai scurta. In 2018, Slovacia a comandat 25 de unitati Zuzana 2, iar primele vehicule de artilerie au fost livrate armatei slovace in iulie 2021.

Acestea ar fi trebuit sa inlocuiasca versiunea anterioara (16 Zuzana 1), sporind puterea de foc a artileristilor slovaci. Transferul unora dintre ele in Ucraina ar putea afecta planul de achizitii al armatei slovace.

Pretul unitatilor nu a fost precizat, dar in urma cu patru ani armata slovaca a cumparat si ea Zuzana 2 si a platit 172 de milioane de euro pentru 25 de unitati, adica aproximativ 7 milioane de euro fiecare.

Comentarii: