Slovacia trimite Ucrainei un nou lot cu puternicele obuziere Zuzana. Raza de actiune de peste 50 de kilometri

externe

Slovacia va livra Ucrainei opt obuziere autopropulsate Zuzana 2 in cadrul unui contract comercial pe care l-a semnat un producator controlat de stat, a anuntat joi Ministerul slovac al Apararii, citat de Reuters.

Obuzierul Zuzana 2, o versiune modernizata a unui model mai vechi, foloseste gloante de 155 mm si are o raza de actiune efectiva de la 40 km  pana la peste 50 km, in functie de tipul de munitie.

In timp ce Rusia si-a extins controlul asupra orasului Severodonetk, regiunea Luhansk (estul Ucrainei), pe fondul unor lupte grele date miercuri, avansul ucrainenilor in sudul tarii si angajamentele occidentale de ajutor militar suplimentar pentru Kiev au provocat amenintari din partea Kremlinului, relateaza joi DPA.

In acelasi timp, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tinut sa evoce sutele de copii ucisi in razboiul „infam” al Rusiei impotriva tarii sale, cu ocazia Zilei internationale a copilului, ce a fost marcata miercuri, conform agentiei de presa citate.

O victorie la Severodonetk este esentiala pentru Rusia, intrucat caderea capitalei provizorii a Luhanskului ar oferi Moscovei controlul asupra intregii acestei regiuni din Donbas, care mai cuprinde si regiunea Donetk, dintre care o parte este ocupata de fortele proruse.

Trupele ruse au „reusit partial” in batalia pentru Severodonetk, a recunoscut Statul Major al armatei ucrainene, admitand ca Rusia detine de acum controlul asupra partii de est a orasului, dar a subliniat ca lupte inversunate continua in alte sectoare.

Separatistii prorusi din regiune au declarat ca au preluat deja controlul a peste 70% din oras, dupa cum sustine Andrei Marociko, un reprezentant al autoproclamatei ‘republici populare’ Luhansk, promitand ca intreg orasul va fi capturat in curand.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte a armatei ucrainene a parasit orasul, iar Rusia planuieste sa organizeze livrari de ajutor umanitar pentru rezidenti din cauza situatiei catastrofale de aici.

Donbasul se afla in centrul disputei dintre Rusia si Ucraina de mai multi ani, separatistii prorusi controland mari parti din regiunile Luhansk si Donetk din 2014.

Dar chiar daca Rusia a inregistrat progrese in Luhansk, armata ucraineana a anuntat ca a preluat controlul asupra a aproximativ 20 de sate in regiunea Herson, in sudul tarii. Contraatacurile au fost lansate dinspre orasul Dnipro (Dnepropetrovsk) spre nord, a indicat armata ucraineana, adaugand ca trupele sale continua sa preseze fortele ruse in sud.

Chiar daca aceste informatii nu au putut fi verificate din surse independente, au existat o serie de relatari in ultimele zile cu privire la actiuni de contraatac ale fortelor ucrainene la Herson, singura capitala regionala ocupata de trupele ruse pana in prezent.

In nord-vestul tarii, infrastructura de transport a Ucrainei a fost vizata de numeroase atacuri cu racheta miercuri seara, a indicat pe contul sau de Telegram Maksim Kozitki, seful administratiei militare din regiunea Liov (Lvov).

Potrivit primelor informatii, doua persoane au fost ranite in urma acestor atacuri, dar nu s-au inregistrat decese. Tot miercuri, doua persoane din orasul Nikolaiv (Mikolaiv), in sud, au fost ucise si alte doua au fost ranite in bombardamente rusesti.

Promisiunile de armament mai avansat din partea Occidentului pentru Ucraina au atras condamnari din partea Kremlinului, care a acuzat Occidentul in general – si SUA in particular- de alimentarea tensiunilor prin livrarea de arme grele Ucrainei.

„Credem ca SUA pun paie foc in mod deliberat si sarguincios… adera la cursul de lupta cu Rusia pana la ultimul ucrainean”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in urma anunturilor facute de SUA si Germania cu privire la transferuri de arme-cheie Ucrainei.

Peskov a declarat ca Rusia nu a crezut in asigurarile date de SUA si Ucraina ca noul sistem de lansator de rachete cu raza lunga de actiune care se indreapta acum spre Kiev va fi utilizat doar in scopuri defensive, adaugand ca armata rusa considera acest tip de arma drept o amenintare directa si va lua masuri corespunzatoare.

La randul sau, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca livrarile de arme occidentale sporesc riscul ca tari terte sa fie implicate in conflict.

„Este o provocare directa care are scopul direct de a incurca Occidentul in chestiuni militare”, a spus el, adaugand ca politicieni occidentali cumpatati sunt constienti de astfel de riscuri, dar nu toti, „in special cei din partea de nord” a UE. „Sunt politicieni care sunt pregatiti sa se implice in aceasta nebunie doar pentru a-si promova propriile ambitii”, a afirmat Serghei Lavrov, el insusi acuzat de fostul sef al diplomatiei ruse Andrei Kozarev (1990-1996) ca a devenit o „goarna a propagandei mincinoase de razboi” a Kremlinului, potrivit crenttime.tv., un post de televiziune rusesc independent care isi difuzeaza emisiunile pe Internet.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit in discursul sau cotidian de miercuri seara sutele de copii ucraineni a caror viata a fost curmata de acest razboi nedrept.

Cel putin 689 de copii au fost raniti, 139 de copii sunt dati disparuti, iar 243 de copii au fost ucisi, a spus Zelenski, adaugand ca „acestia sunt doar cei despre care stim”.

„Memorie vesnica pentru cei ale caror vieti au fost rapite de razboiul rusesc impotriva Ucrainei”, a spus Zelenski, indicand ca peste 200.000 de copii au fost deportati de trupele ruse din Ucraina in Rusia, in ceea ce el a numit drept o „crima de razboi infama”.

Pentru unii inghetata, pentru altii atacuri cu racheta, titra miercuri publicatia Kram.Realii, un proiect al Radio Europa Libera (RFE/RL), referindu-se la faptul ca administratia instalata de Kremlin in Crimeea a oferit copiilor miercuri, 1 iunie, de Ziua internationala a copilului, cate o inghetata gratuit, in timp ce teritoriul peninsulei ucrainene anexate de Rusia este utilizat de armata rusa pentru atacuri cu rachete asupra altor zone din Ucraina, atacuri in care isi pierd viata si copii alaturi de adulti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: