externe

Slovenia anunta ca trimite in Ucraina inca 28 de tancuri M-55S. Tancurile au fost puternic imbunatatite de israelieni

Slovenia, care este membra NATO, a anuntat luni ca intentioneaza sa transfere 28 de tancuri M-55S Ucrainei, ca parte a unui acord tripartit care ii va permite sa primeasca in schimb 40 de vehicule nespecificate din partea Germaniei.

Premierul sloven Robert Golob si cancelarul german Olaf Scholz au convenit luni sa faca schimb de vehicule militare, astfel incat tancuri slovene din epoca iugoslava vor fi trimise in Ucraina, anunta Euractiv.

Astfel, Slovenia va trimite 28 de tancuri M55 in Ucraina si va primi 40 de vehicule de transport de productie germana, dintre care 35 de camioane cu opt roti si cinci cisterne.

„Schimbul dintre cele trei tari va consolida cooperarea in domeniul apararii intre Slovenia si Germania”, se anunta intr-un comunicat de presa al premierului Sloveniei.

Intelegerea a fost pregatita de luni de zile. Discutiile au inceput in timpul guvernului sloven anterior, dar rapoartele neoficiale de la acea vreme indicau ca asteptarile Sloveniei au fost prea mari, deoarece Slovenia dorea tancuri germane de ultima generatie, lucru pe care Germania nu l-a putut accepta. Acordul a fost unul dintre principalele subiecte de discutie atunci cand Golob a vizitat Berlinul in iulie.

Tancurile M-55S, denumite uneori si M-55S1, sunt versiuni foarte modificate ale T-55 sovietic, care au primit un pachet de modernizare dezvoltat de firma slovena STO RAVNE in parteneriat cu antreprenorul israelian din domeniul apararii Elbit in anii 1990. M-55-urile sunt inarmate cu tunuri de 105 mm standard NATO in locul celor D-10T originale de 100 mm si au sisteme de control al focului si optice modernizate, printre alte imbunatatiri.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

„Specialistii” lui Piedone: Sefa auditului intern din Primaria Sector 5 si-a luat bacalaureatul la 33 de ani. Piedone, la 32 de ani

Sefa Serviciului Audit Intern din cadrul Primariei Sector 5, Adriana Narcisa Dicu, a obtinut diploma…

48 de minute ago

Propagandistul american Tucker Carlson il ridica in slavi pe ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin, intr-un interviu publicat online – VIDEO

Jurnalistul american Tucker Carlson a publicat un interviu cu filosoful rus Aleksandr Dugin, a carui…

20 de minute ago

Institutul pentru Studiul Razboiului: armata rusa pregateste o ofensiva masiva pentru luna mai, dar nu a ales inca frontul pe care va ataca

Trupele rusesti au mai multe optiuni tactice pentru viitoarele ofensive in apropiere de Avdiivka, dar…

50 de minute ago

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

3 ore ago