Slugarel, replica nervoasa la mesajul lui Augustin Lazar din timpul protestului magistratilor: „Se afla intr-o grava eroare”

news

Ministrul Justitie, Tudorel Toader, da o replica iritata mesajului de duminica seara al procurorului general privind independenta judecatorilor si procurorilor.

„Sa ne cunoastem si sa ne respectam competentele! Procurorul general ne transmite faptul ca ‘justitia este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor in stat’!

Procurorul general se afla intr-o grava eroare, plasand justitia, una dintre cele trei puteri, in afara puterilor statului, deasupra acestora! In ipoteza in care una dintre cele trei puteri isi incalca limitele constitutionale, echilibrul se restabileste de catre CCR, prin solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala!

In conditiile in care puterea judecatoreasca a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de inteles ca nu isi poate judeca propria cauza!”, afirma Tudorel Toader pe Facebook.

Magistratii sunt obligati sa apere independenta justitiei ca pe o garantie pentru societate, fara de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratica, organizata pe principiile suprematiei dreptului, a mentionat duminica procurorul general Augustin Lazar, printr-o postare pe Facebook.

El este de parere ca „tanara magistratura din Romania a ajuns la maturitatea si profesionalismul care-i permit sa reziste la presiuni si influente exterioare, dand dovada de o deosebita responsabilitate in apararea, la standarde europene, a independentei institutiilor judiciare”.

Potrivit lui Lazar, independenta judecatorilor si procurorilor nu este „un privilegiu al acestora sau o prerogativa personala”, ci reprezinta „o necesitate pentru a ne asigura ca justitia, ca una dintre puterile statului, prin institutiile sale, este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor si a corectitudinii relatiei dintre stat si cetateni”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: