externe

Soc la televiziunea de stat din Moscova: „Rusia si-a calculat gresit forta in Ucraina, nu poate castiga” – Video

Un analist rus a declarat la televiziunea de stat rusa ca Rusia „si-a calculat gresit forta” atunci cand presedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina vecina in februarie si ca liderul rus „nu poate castiga”, relateaza Newsweek USA.

Comentariile au fost facute de Victor Olevici, expert principal la Centrul pentru Politici Actuale, in timpul unui segment al programului Miesta Vstrechi (Locul de intalnire), dupa ce gazda, Andrei Norkin, i-a cerut sa comenteze afirmatiile Moscovei potrivit carora Kievul se pregateste sa foloseasca o „bomba murdara” in Ucraina.

„Tragem toate clopotele. Sambata, [Serghei] Soigu a vorbit cu [Lloyd] Austin, din cate am inteles, au sunat americanii – nu noi, iar duminica au avut loc discutii cu Londra si Paris. Cum arata, ce ar putea iesi din asta?”, a intrebat Norkin.

„Iata aproximativ cum arata toate acestea. Rusia a initiat o operatiune militara speciala, si-a calculat gresit forta si timp de opt luni consecutive nu poate castiga”, a raspuns Olevici, nervos.

Olevici a adaugat ca, in acelasi timp, oficialii rusi „se plang si se supara” ca adversarii Moscovei, „aceleasi tari care vor sa neutralizeze Rusia, sa o dezmembreze si sa o distruga”, nu cred si nu sustin Rusia si „nu asculta”.

Norkin a parut luat prin surprindere de evaluarea lui Olevici asupra conflictului si a spus: „Nu ne plangem, suntem indignati, as spune eu.”

„Putem fi indignati si furiosi pana ne invinetim, dar asta nu va rezolva in niciun fel problemele noastre”, a replicat Olevici.

Prezentatorul televiziunii de stat l-a intrebat din nou pe expert daca el crede ca Rusia poate „preveni o provocare nucleara”.

„Cel mai bun mod de a preveni orice provocare este de a o expune si nu doar in conversatii telefonice cu unii lideri straini, in special cu liderii tarilor adversare. Dar daca exista informatii reale, dovezi reale, cu privire la locul unde se afla aceasta bomba murdara, unde intentioneaza sa o foloseasca? Unde sunt documentele? Aratati documentele – aceste provocari nu au loc fara ordine”, a provocat Olevici.

El a adaugat: „Daca serviciile de informatii militare ale Rusiei au toate aceste date, este timpul sa le dezvaluie”.

Comentariile expertului vin pe fondul unei schimbari notabile la televiziunea de stat rusa cu privire la razboi, invitatii si gazdele cerand raspunsuri de la Kremlin si recunoscand deficientele tarii in conflict.

Luni, tarziu, Rusia si-a dublat avertismentul potrivit caruia Ucraina intentioneaza sa foloseasca o „bomba murdara” si a trimis o scrisoare catre Natiunile Unite in care a anuntat ca va aduce marti aceasta problema in fata Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Reuters.

„Vom considera utilizarea bombei murdare de catre regimul de la Kiev drept un act de terorism nuclear”, a spus ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, in scrisoarea adresata secretarului general al ONU, Antonio Guterres, si Consiliului de Securitate.

Occidentul a respins afirmatiile Rusiei privind „bomba murdara” ca fiind false.

„Lumea ar vedea prin orice incercare de acest tip ca pretext pentru escaladare”, au declarat ministrii de externe ai Frantei, Marii Britanii si SUA intr-o declaratie comuna.

O bomba murdara, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), este un amestec de explozibili si material radioactiv, cum ar fi pulberea sau granule.

„Cand dinamita sau alti explozibili sunt declansate, explozia transporta material radioactiv in zona inconjuratoare”, precizeaza CDC pe site-ul sau.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Ce spun liderii PSD si PNL despre „Cartelul din Carpati”. Ciolacu: „Nu am stiinta, o sa ma informez”

Liderii PSD si PNL au comentat cu mare reticenta investigatia "Cartelul din Carpati" realizata de…

2 ore ago

Dupa Hagia Sofia, Erdogan transforma si biserica antica Chora din muzeu in moschee

Turcia a deschis pentru credinciosii musulmani biserica antica Choradin Istanbul, a doua convertire majora sub…

5 ore ago

Medvedev spune ca scopul exercitiilor nucleare organizate in Rusia este de a elabora un raspuns la atacurile pe teritoriul Rusiei

Scopul exercitiilor nucleare planificate de Rusia este sa elaboreze raspunsul la orice atacuri pe pamant…

5 ore ago