„Socialistii din Romania”, nominalizati printre oile negre ale Europei de catre viitorul sef de la Bruxelles: „Asta este realitatea”

politica

Conservatorul german Manfred Weber, care aspira sa devina viitorul presedinte al Comisiei Europene, a declarat intr-un interviu difuzat vineri de mai multe publicatii europene, intre care si ziarul spaniol El Pais, ca doreste sa colaboreze cu toata lumea, inclusiv cu vicepremierul italian Matteo Salvini, cu premierul ungar Viktor Orban, cu liderul Partidului Lege si Justitie din Polonia (PiS), Jaroslaw Kaczynski, si cu socialistii din Romania.

”Cand privesc panorama politica europeana ii vad pe Salvini, pe Kaczynski, pe socialistii din Romania… Asta este realitatea. Pot visa la alta (Europa), dar asta avem. Si trebuie sa conlucram si sa gasim un punct in comun. Si cred ca nu este atat de greu daca urmarim compromisuri, daca nu incercam sa avem castigatori si perdanti. Vreau sa amintesc ca la baza Brexit-ului a stat decizia (fostului premier britanic – n.r.) David Cameron de a-si retrage partidul din PPE (Partidul Popular European). Aceasta promisiune a declansat procesul iesirii Marii Britanii (din UE – n.r.). Si nu vreau sa se repete acest proces in alte tari din Europa de Est sau in orice alta parte. Trebuie sa ramanem uniti”, a raspuns Weber, atunci cand a fost intrebat daca, pentru a fi investit ca sef al executivului european, ar accepta voturile unui partid precum cel al lui Salvini, formatiunea de extrema dreapta Liga, scrie Agerpres.

La insistenta jurnalistilor, care au dorit sa stie daca exclude sau nu un dialog cu Liga lui Salvini, Weber, care este liderul grupului PPE din Parlamentul European, a raspuns ca prefera sa nu faca niciun comentariu cu privire la anumite partide. ‘Insa pentru mine, blocul central al spatiului politic trebuie sa fie ocupat de partide angajate fata de Europa. Nu le-as spune proeuropene, ci dornice sa colaboreze, care sa se aseze sa lucreze impreuna si sa ajunga la un compromis. Aceste partide reprezinta viitorul UE”, a spus Manfred Weber, membru al Uniunii Crestin Sociale (CSU), aripa bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU), formatiunea cancelarului Angelei Merkel.

Ca parte a programului sau electoral, Weber a pledat pentru ”pastrarea modului de viata european”, iar in trecut a descris crestinismul ca facand parte din ADN-ul european. Intrebat daca nu exista riscul ca unii sa se simta exclusi din acest model, Weber a declarat ca identitatea va fi una dintre temele dominante in campania electorala.

”Iar pentru mine este important sa explic ca exista un model de viata european, o identitate europeana. In intreaga Europa avem democratie, stat de drept, economie sociala de piata, egalitate de tratament intre femei si barbati, separatie intre stat si biserica… Avem multe lucruri in comun. Cand aud vorbindu-se despre identitate nationala ma intreb ce diferenta exista intre un austriac, un italian, un spaniol sau un olandez atunci cand vine vorba despre principiile si valorile fundamentale. Desigur, parcursul istoric al fiecarei tari a fost diferit, dar avem multe in comun. Si cand transferam acest lucru la nivel mondial, in G7 sau in G20, cine va ridica mana pentru a apara politici comerciale care sa tina cont de ecologie si de schimbarile climatice? Vor apara acest lucru (presedintele american Donald) Trump sau (presedintele chinez) Xi Jinping? Nu, trebuie sa o faca Europa. Cine va cere includerea standardelor sociale in acordurile comerciale? China, Brazilia? Avem multe de oferit si de aparat la nivel mondial. Si daca suntem divizati, daca nu recunoastem ca exista o identitate europeana, modelul european nu va putea supravietui”, a insistat politicianul german.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: