Soigu anunta o mare „victorie”: „Rusia a deschis un coridor terestru catre Crimeea. 1.200 km de cai ferate prin estul Ucrainei si drumuri pentru a permite ‘un trafic complet’ catre Rusia”

externe

Ministerul rus al Apararii a afirmat marti ca a deschis un coridor terestru catre Crimeea, ocupata de Rusia, permitand civililor si marfurilor sa treaca prin estul teritoriului ucrainean, aflat acum sub controlul sau.

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a declarat marti ca armata, in colaborare cu Caile Ferate Ruse, a restabilit 1.200 de kilometri de cai ferate si a deschis drumuri pentru a permite ‘un trafic complet’ intre Rusia, regiunea Donbas din estul Ucrainei si Crimeea, peninsula anexata de fortele rusesti din Ucraina in 2014. De asemenea, a fost reluata alimentarea cu apa prin canalul Crimeii de Nord – o linie de salvare pentru aprovizionarea cu apa a Crimeii – a declarat Soigu, citat de CNN.

Ministrul Apararii a mai declarat ca acest coridor terestru a permis Rusiei sa inceapa sa livreze bunuri catre Mariupol, Berdiansk si Herson, orase portuare din sud-estul Ucrainei care au fost confiscate de Rusia de cand aceasta si-a lansat invazia la sfarsitul lunii februarie. El a sustinut ca porturile Mariupol si Berdiansk functioneaza normal si sunt pregatite sa expedieze cereale, in contextul condamnarii internationale a blocadei de luni de zile a porturilor cheie de catre Rusia, care a lasat milioane de tone de cereale sa zaca in Ucraina.

„Conform instructiunilor comandantului suprem (presedintele rus Vladimir Putin), suntem pregatiti sa incarcam cereale in porturi”, a declarat Soigu marti.

Anterior, marti, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reafirmat ca Ucraina trebuie sa demineralizeze apele de coasta pentru ca navele de cereale sa poata trece si a asigurat ca Rusia va facilita trecerea acestora si nu va folosi coridoarele maritime deminate pentru a ataca Ucraina.

„Presedintele Putin… a spus ca Ucraina ar trebui sa demineze intrarile in porturi, ceea ce va permite navelor, dupa ce vor fi verificate de armata noastra pentru a se asigura ca navele nu importa arme, sa intre in port, sa se incarce cu cereale si apoi, daca este necesar, chiar cu ajutorul nostru, sa treaca in apele internationale”, a declarat Peskov reporterilor in cadrul unei conferinte.

Comentariile ministrului vin in contextul in care liderii mondiali au condamnat blocada de luni de zile a fortelor rusesti in porturile cheie din Ucraina – inclusiv Mariupol, pe Marea Azov, si Odesa, pe Marea Neagra – care a lasat peste 20 de milioane de tone de cereale blocate in interiorul tarii.

Intr-un discurs tinut luni in cadrul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, presedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Kremlinul ca „foloseste aprovizionarea cu alimente ca o racheta invizibila impotriva tarilor in curs de dezvoltare”, tinand ostatice milioane de tone de cereale ucrainene si blocand porturile din Ucraina.

Mai mult despre:

Comentarii: