Soldatul american Travis King, fugit peste granita in Coreea de Nord in luna iulie, a fost expulzat

externe

Soldatul american Travis King, care a fugit in Coreea de Nord in iulie, se afla in custodia SUA si se indreapta spre casa dupa ce a fost expulzat de Coreea de Nord in China, au anuntat miercuri Statele Unite, potrivit Reuters.

In timp ce detaliile despre discutiile care au dus la transferul lui King au ramas limitate, rezolvarea pozitiva a cazului a fost un exemplu rar de cooperare intre Statele Unite, Coreea de Nord si China.

King, in varsta de 23 de ani, a fugit in Coreea de Nord pe 18 iulie, in timpul unui tur civil al zonei comune de securitate de la granita puternic fortificata dintre vecini si a fost imediat luat in custodia Coreei de Nord.

Incidentul a declansat discutii aprinse in cadrul guvernului SUA, dar Washingtonul a refuzat sa-l declare prizonier de razboi. La randul sau, Coreea de Nord pare sa fi tratat cazul sau ca pe unul de imigratie ilegala.

Agentia de presa nord-coreeana KCNA a declarat ca soldatul american a fost expulzat dupa ce a recunoscut ca a intrat ilegal in Coreea de Nord pentru ca era „dezamagit de societatea inegala din SUA”.

Decizia Coreei de Nord, publicata de KCNA, a detaliat rezultatele finale ale unei investigatii privind trecerea frontierei de catre King. Luna trecuta, a publicat constatari intermediare conform carora el dorea refugiu in Coreea de Nord sau in alta parte din cauza maltratarii si discriminarii rasiale in cadrul armatei americane.

„King a marturisit ca a patruns ilegal pe teritoriul RPDC, deoarece nutrea sentimente negative fata de tratamentul inuman si discriminarea rasiala in cadrul armatei americane si a fost dezamagit de societatea inegala din SUA”, a spus KCNA.

Oficialii americani, citand reprezentantii diplomatici americani care l-au vazut pe King la plecarea din China, le-au spus reporterilor ca parea sa fie sanatos si bine dispus si ca era „foarte fericit” ca se indrepta spre casa. El a putut vorbi cu familia sa dupa eliberarea din Coreea de Nord.

Eliberarea sa a venit dupa luni de tratative diplomatice intense, au spus oficialii americani, adaugand ca nu s-au facut concesii catre Nord in schimbul lui King.

„Acest incident, in opinia noastra, demonstreaza ca mentinerea liniilor de comunicare deschise chiar si atunci cand legaturile sunt tensionate este un lucru cu adevarat important si poate aduce rezultate. Noi suntem pregatiti pentru orice legaturi diplomatice ulterioare (cu Coreea de Nord) care ar putea fi posibile”, a spus un inalt oficial al administratiei.

King a fost preluat din Coreea de Nord de guvernul suedez care l-a adus peste granita in China, de unde a fost luat in custodia SUA, au spus oficialii americani, exprimandu-si recunostinta atat fata de Suedia, cat si fata de China.

Ministerul de Externe al Suediei a declarat ca este „multumitor” ca King a putut sa se intoarca in SUA si ca Suedia a putut ajuta. Suedia a fost „puterea protectoare” din Coreea de Nord pentru Statele Unite, care nu are reprezentanta diplomatica in tara.

King, care s-a inrolat in armata americana in ianuarie 2021, s-a confruntat cu doua acuzatii de agresiune in Coreea de Sud. El a pledat vinovat pentru un caz de agresiune si distrugere a proprietatii publice pentru deteriorarea unei masini de politie in timpul unei tirade de injuraturi la adresa coreenilor, potrivit documentelor instantei. Dupa ce a executat o pedeapsa cu munca silnica la penitanciarul Cheonan, destinat membrilor armatei americane, urma sa se confrunte cu mai multe masuri disciplinare la intoarcerea in SUA.

King fusese transportat de armata americana la aeroport pentru a se intoarce la unitatea de origine din Statele Unite. In schimb, a parasit aeroportul si s-a alaturat unui tur al zonei de granita, de unde a fugit in ciuda incercarilor gardienilor sud-coreeni si americani de a-l opri.

Urmeaza ca armata sa decida ce actiuni ar urma sa ia impotriva lui King odata ce acesta va trece de procesul de reintegrare. Un oficial a refuzat sa raspunda direct daca King va ajunge in fata Curtii martiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: