Sonda spatiala NASA a ajuns in apropierea planetei PLUTO. Imagini fascinante

news

NASA a confirmat marti seara succesul misiunii sondei New Horizons, care a reusit sa se apropie de Pluto, strangand numeroase date ce vor ajuta la o mai buna cunoastere a acestei planete pitice, relateaza miercuri AFP.

Sonda, lansata la inceputul anului 2006, care a trecut la doar 12.400 de kilometri de Pluto, dupa o calatorie de noua ani si 5 miliarde de kilometri strabatuti, a trimis un mesaj in care confirma ca a putut trece fara probleme pe langa Pluto. Tehnicienii de la Agentia Spatiala Americana, care se temeau de o eventuala problema, au primit cu usurare transmisia de la 20:55 (00:55 GMT). ‘Am primit datele telemetrice trimise de sonda’, a declarat de la centrul de comanda din Laurel (statul Maryland, est) Alice Bowman, sef al proiectului, declansand o explozie de bucurie printre colegi.

‘Este o victorie istorica pentru stiinta si explorarea spatiala, care ne ofera un element in plus la cunoasterea sistemului nostru solar (…) Stiu ca astazi am inspirat o noua generatie de exploratori’, a spus, la randul sau, Charles Bolden, administratorul NASA, citat de Agerpres.

New Horizons este cea mai rapida sonda trimisa de om in spatiu: ea a trecut pe langa Pluto cu peste 49.000 de kilometri pe ora, la aceasta viteza o coliziune fie si cu un corp de marimea unui bob de orez putandu-se dovedi catastrofala. De la Voyager 2, care a survolat planeta Neptun in 1989, nicio misiune nu s-a mai apropiat atat de mult de o alta planeta.

pluto2
pluto3 pluto4

Felicitarile nu au incetat sa curga. Barack Obama a felicitat pe Twitter NASA si New Horizons ‘pentru o calatorie de 5 miliarde de kilometri’. Si astrofizicianul britanic Stephen Hawking a transmis un mesaj video ce felicitare: ‘Datele trimise de New Horizons ar trebui sa ne ajute sa intelegem mai bine cum s-a format sistemul nostru solar. Este cu adevarat un moment important pentru istoria omenirii’, a scris el.

Vezi mai jos explozia de bucurie de a sediul NASA. Foto: NASA / Creative Commons / Via Flickr: nasahqphoto

nasa nasa2 nasa3 nasa4

New Horizons, sonda de marimea unui pian, dispune de sapte instrumente de masurare, cu ajutorul carora a analizat compozitia atmosferei lui Pluto, geologia sa, a masurat temperatura la suprafata planetei pitice si a facut fotografii.

Intr-un interval de cateva ore, sonda spatiala a strans maximum de imagini si informatii despre Pluto, planeta pitica despre care se stiu deocamdata foarte putine lucruri. Sonda a fost special proiectata pentru strangerea de date in apropierea corpului ceresc si nu a putut comunica in acelasi timp cu tehnicienii de pe Pamant. Si-a intrerupt activitatea doar cateva minute, la 16:30 (20:30 GMT), pentru a trimite un sfert de ora date telemetrice. Au fost necesare peste patru ore pentru ca datele expediate de la marginile sistemului nostru solar sa ajunga la NASA. Cercetatorii au putut confirma astfel prezenta ghetii la poli, au perfectionat masurarea dimensiunilor exacte ale planetei pitice si au observat o minunata pata deschisa la culoare in forma de inima pe suprafata ei.

Acestea au aratat ca sonda este in stare perfecta si a putut, prin urmare, efectua strangerea de date. Ea va continua sa trimita, incepand de miercuri, pretioasele materiale care vor permite oamenilor de stiinta sa lamureasca multe aspecte in legatura cu Pluto. Activitatea sondei New Horizons se va desfasura pe parcursul a 16 luni, in care va transmite toate datele stranse pe parcursul istoricei survolari a planetei pitice.

In prezent New Horizons isi continua drumul, urmand sa observe si alte obiecte din Centura Kuiper, imensa acumulare de asteroizi, planetoizi si comete aflata dincolo de orbita lui Neptun, incheie AFP.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: