Sondaj INSCOP: peste un sfert dintre romani considera ca aderarea la Uniunea Europeana le-a adus numai dezavantaje

news

aderare, UE, romani, dezavantaje, sondaj

Aproape 50% dintre romani cred ca aderarea la UE a adus mai degraba avantaje Romaniei, procentul lor fiind in crestere fata de acum 10 ani, in timp ce 21,9% cred ca aderarea la UE nu a adus nici avantaje, nici dezavantaje, iar 27,7% considera ca aderarea a adus dezavantaje, procentul fiind mai mare decat in urma cu 10 ani, releva un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

42.3% dintre romani cred ca prioritatea europarlamentarilor care vor reprezenta Romania dupa alegerile din 9 iunie ar trebui sa fie aceea de a lupta ca romanii sa aiba aceleasi drepturi ca restul cetatenilor europeni, pe locul al doilea in topul prioritatilor situandu-se integrarea completa in Spatiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre.

Procentul celor care se considera mai degraba informati in legatura cu activitatea institutiilor europene se situeaza doar in jurul a 25% atat in ceea ce priveste Parlamentul European, cat si in ceea ce priveste Comisia Europeana si Consiliul European, restul considerandu-se mai degraba neinformati.

Sunt de parere ca aderarea la UE a adus mai degraba avantaje 52% dintre votantii PSD-PNL, 34% dintre votantii AUR si 75% dintre votantii ADU. Impartatesc aceasta parere 61% dintre tinerii intre 18 si 29 de ani, 49% dintre persoanele cu varsta intre 30 si 44 de ani, 36% dintre cei cu varsta intre  45 si 59 de ani si 48% dintre persoanele peste 60 de ani. 35% dintre persoanele cu studii primare, 44% dintre cei cu studii medii si 73% dintre persoanele cu studii superioare sunt de parere ca aderarea la UE a adus mai degraba avantaje.

Aceeasi opinie o au 33% dintre persoanele cu venituri mici si foarte mici, 54% dintre cei cu venituri medii si 67% dintre persoanele cu venituri marisi foarte mari. 64% dintre locuitorii Bucurestiului, 59 % dintre locuitorii din urbanul mare, 45% dintre locuitorii din urbanul mic si 39% dintre locuitorii de la sate sunt de parere ca aderarea la UE a adus mai degraba avantaje

Cred ca viitorii europarlamentari romani ar trebui in primul rand sa lupte ca romanii sa aiba acelasi drepturi ca restul cetatenilor europeni in special: votantii AUR, femeile, persoanele cu un nivel de educatie mai scazut, gulerele albastre sau gri, locuitorii din rural. Votantii ADU, barbatii, locuitorii din Bucuresti si cei cu un venit mai ridicat sunt de parere intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii de populatie ca viitorii europarlamentari romani ar trebui in primul rand sa obtina aderarea completa a Romaniei la Schengen. Cred ca viitorii europarlamentari romani ar trebui  in primul rand sa obtina mai multe fonduri europene pentru Romania mai ales votantii PSD-PNL si locuitorii din Bucuresti.

Votantii PSD-PNL si ai AUR, persoanele peste 60 de ani si angajatii la stat se considera mai degraba informati cu privire la activitatea europarlamentarilor romani intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii de populatie.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agentiei de presa News.ro. Datele au fost culese in perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.

Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: