Sondaj surprinzator. Iata de ce romanii nu dau nici doi bani pe teoriile PSD privind transformarea Romaniei in „colonie” a Bruxelles-ului

news

Romanii se situeaza pe locul al patrulea in Europa in privinta increderii in Uniunea Europeana, 57% dintre ei afirmand ca au incredere in UE, fata de 42% cat este media europeana, dupa cum releva rezultatele Eurobarometrului standard din primavara anului 2017, desfasurat in perioada 20-30 mai 2017 si facut public de Comisia Europeana pe 2 august.

Conform unui comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, remis joi Agerpres, atat la nivelul Romaniei, cat si al UE, cetatenii au o incredere mai mare in institutiile europene fata de cele nationale.

Procentele de incredere in UE mentionate, respectiv 57% in Romania si 42% la nivel european, sunt superioare fata de cele privind increderea in guvernul national, 33% in Romania si 37% UE, si Parlamentul fiecarei tari, 27% si respectiv 36%.

Potrivit rezultatelor Eurobarometrului, sustinerea prioritatilor Uniunii Europene ramane ridicata in randul romanilor, cu valori cuprinse intre 60% pentru Uniunea economica si monetara (moneda euro) si 81% pentru libera circulatie a cetatenilor europeni.

De asemenea, 66% dintre romani simt ca sunt cetateni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre acestia considera ca pacea reprezinta aspectul pozitiv cel mai important al constructiei europene.

In ceea ce priveste starea economiei nationale, doar 29% dintre romani o considera ca fiind ‘buna’, in crestere cu 3% fata de sondajul precedent.

Desi Romania nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre romani sunt in favoarea monedei unice europene. Prin comparatie, cetatenii unor state precum Ungaria, Bulgaria si Polonia, care nu au adoptat inca euro, se declara in favoarea monedei unice in procente de 52%, 39%, respectiv 32%. Aproape jumatate dintre europeni considera ca situatia economica din tara lor este ‘buna’ — 46%, cu cinci puncte procentuale mai mult fata de toamna anului trecut.

Terorismul a trecut pe primul loc in randul provocarilor cu care cetatenii considera ca se confrunta UE, 44 % dintre europeni apreciind ca fenomenul terorist este cea mai importanta provocare la nivel european.

Romanii acorda o importanta deosebita acestei amenintari, 47% dintre respondenti mentionand terorismul drept cea mai mare provocare la nivelul UE.

Imigratia ocupa acum a doua pozitie in randul provocarilor la nivelul UE — 38% fiind ingrijorati de acest fenomen. Romanii sunt ingrijorati de chestiunea imigratiei in procent de 33%.

Conform comunicatului citat, la nivel national se observa o diferentiere intre preocuparile romanilor si ale cetatenilor din alte state UE.

„Principala provocare in Romania o reprezinta sistemul de sanatate si securitatea sociala (32%). La nivel european acest domeniu se afla pe locul 3 (20% din respondenti). Urmatoarele doua preocupari pentru romani sunt situatia economica (28%) si costul vietii (23%). Cu toate acestea, la nivelul UE, aceste preocupari se plaseaza doar pe locurile 5 si 6, cu 16% si respectiv 15%. Pentru europeni, in general, principalele preocupari sunt legate de somaj (29% media UE28 fata de 19% in Romania) si de imigratie (22% media UE28 fata de doar 7% la romani)”, se mentioneaza in comunicatul Reprezentantei CE la Bucuresti.

Sondajul ‘Eurobarometru standard din primavara anului 2017’ (EB 87) a fost realizat prin intermediul unor interviuri fata in fata desfasurate in perioada 20-30 mai 2017, in total fiind intervievate 33 180 de persoane din toate statele membre ale UE si din tarile candidate.

Recent, Liviu Dragnea a acuzat ca forte oculte externe il vaneaza pentru ca nu doresc ca Romania sa se „dezvolte”. Un alt reprezentant al PSD, Liviu Plesoianu, s-a plans, miercuri, ca Romania s-a transformat in „lustrangiu de bocanci bruxellezi” prin faptul ca Tudorel Toader a cerut acceptul comisarilor UE pentru legile justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: