„Soparla” strecurata de Tudorel in pachetul de legi pe justitie. Ministrul Justitiei va putea da „indrumari” sefilor de la DNA si Parchetul General

news

Proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, depus la Parlament miercuri de catre Tudorel Toader, prevede, printre altele, ca ministrul Justitiei poate solicita informari asupra activitatii Parchetelor de la sefii acestora si poate da indrumari scrise.

In cadrul articolului 69 al Legii 304/2004, articol care reglementeaza raporturile dintre ministrul Justititiei si Parchete, a fost introdus alineatul 3. ”Ministrul Justitiei poate sa ceara procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie sau procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism informari asupra activitatii parchetelor si sa dea indrumari scrise cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea eficienta a criminalitatii”, stipuleaza alineatul nou introdus in articolul 69, informeaza Mediafax.

De altfel, chiar articolul 1 al Legii a suferit o amendare in ceea ce priveste relatia procurori-ministru. Potrivit legii aflate in vigoare, Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii. Ministerul propune acum reformularea alineatului 3 al articolului 1 in forma urmatoare: ”Ministerul Public isi exercita atributiile sub autoritatea ministrului justitiei, prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii”.

Articolul 64 alin. 3 are urmatoarea forma propusa de catre MJ: ”Solutiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice”. Fata de legea in vigoare, noutatea este reprezentata de catre introducerea cuvantului ”netemeinice”.

In ce priveste DIICOT, este introdusa conditia ca un procuror sa nu fi fost vreodata sanctionat disciplinar, daca vrea sa acceada la acest Parchet, iar vechimea minima ceruta ceste de la 6 la 8 ani. Aceleasi conditii sunt instituite si pentru DNA. In plus, cele doua parchete vor trebui sa elaboreze fiecare un raport anual de activitate pe care sa-l prezinte CSM si ministrului de Justitie, iar acesta din urma va prezenta concluziile raportului in fata Parlamentului.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justitiei proiectul de modificare a legilor Justitiei.

Presedintele Comisiei pentru stabilitatea in justitie, Florin Iordache (PSD), a declarat ca alesii vor lucra „in integralitate” proiectele de lege privind schimbarile din Justitie, afirmand ca vor fi si amendamente propuse de Ministerul Justitiei care nu vor fi asumate de niciun partid. „Calendarul este urmatorul, asa cum am anuntat si in plenul comisiei, avem pentru cele trei legi – 303, 304 si 317 – opinia Ministerului Justitiei, aceasta va fi publicata pe site-ul comisiei, iar incepand de saptamana viitoare vom invita la comisie intr-un format mult mai larg tot ce inseamna sistem juridic, incepand cu MJ, CSM, Inalta Curte, Parchetul General, asociatiile profesionale”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Iordache a afirmat ca Parlamentul nu isi va asuma toate amendamentele propuse de Ministerul Justitiei. „Avem un draft, dar noi vom lucra in integralitatea celor trei legi. Sunt anumite articole pe care dumnealui le propune, dar nu vor fi imbratisate de niciun grup parlamentar, deci practic nu vor fi cuprinse in viitorul proiect de lege, dar sunt si alte articole pe care noi consideram ca in acest moment trebuiesc modificate”, a spus Iordache.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: