externe

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise in sanul Bisericii Catolice si a anuntat un viitor act public de recunoastere pentru cei afectati si familiile acestora, transmite AP.

Ministrul Presedintiei si Justitiei, Felix Bolanos, a declarat ca planul se bazeaza pe recomandarile dintr-un raport al ombudsmanului Spaniei de anul trecut. In urma acelui raport s-a ajuns la concluzia ca in Spania aproximativ 440.000 de adulti ar fi putut suferi abuzuri sexuale comise de persoane care au legatura cu Biserica Catolica si ca aproximativ jumatate din aceste cazuri au fost comise de cler.

Potrivit lui Bolanos, compensatia va fi finantata de biserica.

Dar intr-o declaratie de marti, Conferinta Episcopilor din Spania a respins planul, declarand ca acesta discrimineaza victimele din afara cercurilor bisericesti.

Nu au fost facute publice detalii despre ce suma este vorba sau cand va fi platita. Nu a fost stabilita nici o data pentru vreun act public de recunoastere.

Bolanos a spus ca planul urmareste „achitarea unei datorii fata de acele victime care timp de decenii au fost uitate de toata lumea si acum democratia isi propune sa repare” acest lucru si sa faca din aceasta o parte centrala a politicii guvernamentale.

Dupa multi ani in care au ignorat practic problema, in urma raportului, episcopii spanioli si-au cerut scuze pentru abuzurile comise de membrii bisericii, dar au contestat numarul victimelor care implica biserica, spunand ca este exagerat.

Raportul a acuzat biserica de neglijenta pe scara larga.

Bolanos a spus ca guvernul spera sa duca la indeplinire planul in urmatorii patru ani, in colaborare cu biserica. Proiectul va include asistenta juridica gratuita pentru toate victimele abuzului sexual si va consolida activitatile pentru prevenirea abuzului in scoli.

Doar cateva tari au avut anchete initiate de guvern sau parlamentare cu privire la abuzurile sexuale ale clerului, desi unele grupuri independente si-au efectuat propriile investigatii.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

2 ore ago

Super-dronele care vor ajunge in Ucraina din SUA. Sunt inarmate cu mitraliere de 5,56 mm sau cu rachete

SUA vor transfera Ucrainei drone de atac avansate cu arme de foc la bordul lor,…

48 de minute ago

Italia interzice „puppy yoga” dupa presupuse maltratari ale catelusilor

Ministerul italian al Sanatatii a decis interzicerea utilizarii catelusilor in studiourile care ofera cursuri de…

4 ore ago

Razboiul sondajelor: CURS sare cu un sondaj in care Firea este foarte aproape de Nicusor Dan. INSCOP o plasase pe Firea pe locul trei

CURS, institut patronat de Iosif Buble (sotul deputatei PSD Diana Tusa), a lansat un sondaj,…

O oră ago

„Linie de aparare” la granita cu Rusia. Letonia a inceput sa sape santuri anti-tanc si instaleaza „dinti de dragon”

Letonia a inceput sa sape santuri antitanc de-a lungul granitei sale cu Rusia si Belarus,…

4 ore ago