Spania, in pragul unui conflict civil major. Politia intervine in forta, centrul de telecomunicatii al guvernului catalan a fost ocupat

externe

Politia spaniola a ocupat sambata centrul de telecomunicatii al guvernului catalan inainte de referendumul pentru independenta planificat sa aiba loc duminica, au informat autoritatile locale, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Zeci de mii de catalani sunt asteptati sa voteze duminica la referendumul de autodeterminare care nu va avea insa caracter legal fiind interzis de Curtea Constitutionala spaniola. Madridul a trimis mii de politisti in regiunea din nord-estul Spaniei pentru a impiedica organizarea consultarii populare.

Cu toate acestea, liderul catalan Carles Puigdemont a declarat vineri pentru Reuters ca referendumul va merge inainte indiferent de masurile luate de autoritatile de la Madrid.

Sambata, un purtator de cuvant al guvernului catalan a afirmat ca cel putin patru ofiteri de politie au intrat in centrul de telecomunicatii si tehnologia informatiei al guvernului regional din Barcelona, si urmeaza sa ramana acolo timp de doua zile.

Vineri, Inalta Curte de Justitie din Catalonia a ordonat politiei sa impiedice organizarea votului electronic. Curtea a ordonat de asemenea Google sa inchida o aplicatie care oferea informatii referitoare la referendumul privind independenta Cataloniei.

Politia si Ministerul de Interne spaniol nu au putut confirma aceasta actiune a fortelor de ordine.

De la inceputul lunii septembrie, Spania traverseaza cea mai grava criza politica din aproape 40 de ani. La 6 septembrie, parlamentul catalan a votat o lege pentru organizarea acestui referendum in pofida interdictiei sale de catre Madrid, argumentand ca separatistii il reclama din 2012.

Majoritatea locuitorilor din aceasta regiune din nord-estul Spaniei, reprezentand 20% din PIB, doreste un referendum legal, chiar daca sunt divizati in privinta independentei.

Guvernul conservatorului Mariano Rajoy si justitia au decis sa il interzica, fortele de ordine blocand accesul la sectiile de votare.

Politia si Garda Civila spaniole au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot si vreo 45.000 de convocari pentru reprezentantii in birourile de vot. In plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost inchise.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: