externe

Spania: Premierul socialist Pedro Sanchez, care amenintase cu demisia, anunta ca ramane in fruntea guvernului. Sotia sa este suspectata de coruptie

Pedro Sanchez, care a anuntat miercurea trecuta ca este gata sa demisioneze dupa anuntul privind deschiderea unei anchete preliminare pentru trafic de influenta si coruptie impotriva sotiei sale, anuntat ca va ramane in fruntea guvernului, relateaza Le Figaro.

Atmosfera politica este sufocanta in Spania. Premierul Pedro Sanchez a rupt tacerea luni, 29 aprilie, putin dupa ora 11.00, pentru a anunta tara ca intentioneaza sa ramana la putere. Acesta pusese Spania in fierbere, anuntand posibilitatea de a-si da demisia dupa deschiderea unei anchete impotriva sotiei sale, ilustratie, potrivit lui, a unei campanii de destabilizare orchestrate de opozitia de dreapta.

Obisnuit sa iasa in evidenta si cu mutarile de poker, Sanchez a uimit Spania invocand posibilitatea de a demisiona miercuri, dupa anuntul unui tribunal din Madrid privind deschiderea unei anchete preliminare pentru trafic de influenta si coruptie impotriva sotiei sale, Begona Gomez.

„Trebuie sa ma opresc si sa ma gandesc” pentru a decide „daca ar trebui sa continui sa fiu in fruntea guvernului” , a scris el intr-o scrisoare de patru pagini, publicata pe reteaua de socializare X.

Absolut fara precedent, Pedro Sanchez si-a suspendat de atunci toate activitatile publice, in conditiile in care ar fi trebuit sa lanseze joi seara campania regionala din 12 mai in Catalonia, alegeri nationale in care Partidul sau socialist spera sa-i inlature pe separatisti de la putere. Cantand „Pedro, ramai!” ,”mii de sustinatori s-au adunat sambata in fata sediului Partidului Socialist din Madrid pentru a-i cere premierului sa nu-si paraseasca postul.

Ancheta impotriva sotiei lui Pedro Sanchez, a fost deschisa in urma unei plangeri din partea asociatiei „Manos limpias” (Maini curate), organizatie apropiata de „extrema dreapta”. Aceasta se refera in special, potrivit presei online El Confidencial, la legaturile stabilite de Begona Gomez cu grupul Globalia, sponsor al fundatiei in care lucra, in momentul in care Air Europa, o companie aeriana apartinand Globalia, negocia cu guvernul Sanchez obtinerea de ajutoare publice.

Aceasta companie a primit efectiv, in noiembrie 2020, 475 de milioane de euro, dintr-un fond de 10 miliarde de euro destinat sa sprijine companiile strategice aflate in dificultate din cauza pandemiei. Dar au urmat zeci de alte companii, inclusiv cativa dintre concurentii sai (Iberia, Vueling, Volotea…). Parchetul a cerut joi inchiderea acestei anchete, in timp ce Manos Limpias a recunoscut ca plangerea sa se baza doar pe articole de presa, dar judecatorul insarcinat cu acest caz nu si-a dezvaluit inca intentiile.

Personaj detestat de opozitie, Pedro Sanchez – care guverneaza alaturi de extrema stanga si se bucura de sprijinul separatistilor basci si catalani – vede in aceasta afacere o campanie orchestrata de „o coalitie de interese de dreapta si de extrema dreapta” care „nu accepta verdictul urnelor”. „Este vorba de o operatiune de hartuire si demolare… pentru a ma face sa ma clatin pe plan politic si personal prin atacarea sotiei mele”, a scris el in scrisoarea publicata pe platforma X.

Foarte polarizat, contextul politic a devenit extrem de tensionat in ultimele luni in Spania din cauza opozitiei acerbe a dreptei fata de o lege de amnistie pentru separatistii implicati in tentativa de secesiune a Cataloniei in 2017. Concesie foarte controversata a premierului fata de separatistii catalani, in schimbul sprijinului lor pentru obtinerea unui nou mandat de premier in noiembrie, aceasta lege a fost votata in prima lectura de deputati in martie si ar trebui sa fie adoptata definitiv la sfarsitul lunii mai.

Opozitia de dreapta l-a ridiculizat inca de miercuri pe Pedro Sanchez, acuzandu-l ca se da victima. „Un sef de guvern nu poate sa se dea in spectacol ca un adolescent pentru ca toata lumea sa inceapa sa alerge dupa el, implorandu-l sa nu plece si sa nu se enerveze”, a glumit liderul Partidului Popular (dreapta), Alberto Nunez Feijoo.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Trupele ucrainene se retrag in Harkov dupa sub presiunea ofensivei Rusiei. Zelenski si-a anulat toate calatoriile in strainatate

Ucraina si-a retras trupele din mai multe sate din regiunea de frontiera Harkov, in urma…

31 de secunde ago

FSB recruteaza refugiati ucraineni pentru sabotaje in Europa. In Polonia, a fost lichidata deja o retea de spionaj care lucra pentru Moscova

Oficialii occidentali spun ca Rusia a reusit sa combine cu succes inregistrarile camerelor de luat…

3 minute ago

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

3 ore ago

Malin Bot a castigat procesul cu Romania TV si George Simion. Trebuie sa primeasca daune morale

Malin Bot a castigat procesul pentru calomnie pe care l-a intentat, in comun, postului Romania…

45 de minute ago

Ciolacu, o noua balba. A spus la Constanta „onorata instanta” in loc de „onorata asistenta”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a comis o noua gafa, miercuri, in timp ce participa la…

2 ore ago

Fostul sef al Politiei Costinesti a refuzat sa fie testat dupa ce a fost prins conducand „imprudent” prin Mangalia. S-a ales cu dosar penal

Fostul sef al Politiei Costinesti a fost prins in trafic, marti, in timp ce conducea…

2 ore ago