externe

Un capitan al armatei germane este acuzat de spionaj in favoarea Rusiei. Inculpatul a facut rusilor oferte repetate si nesolicitate de cooperare

Procesul unui membru al Bundeswehr-ului german a inceput luni in orasul Dusseldorf din vestul tarii. Militarul este acuzat de activitati de spionaj in favoarea Rusiei si de divulgarea de secrete de stat, relateaza Deutsche Welle.

Barbatul, cu gradul de capitan, lucra la facilitatea de echipamente, tehnologie si sprijin in serviciu a Bundeswehr-ului din Koblenz. Aceasta este responsabila pentru echiparea fortelor armate germane, precum si pentru dezvoltarea, testarea si achizitionarea de noi echipamente si tehnologii.

El a fost arestat la 9 august anul trecut, iar acuzatiile impotriva sa au fost facute publice la 19 martie. Inculpatul este acuzat ca a facut oferte repetate si nesolicitate de cooperare, incepand cu luna mai 2023, atat la consulatul Rusiei din Bonn, cat si la ambasada acesteia din Berlin.

Acesta ar fi furnizat deja unele informatii sensibile in timpul acestor intalniri.

Procurorii spun ca nu exista nicio dovada ca ar fi primit o plata.

Cazul a atras o atentie considerabila atunci cand a iesit la iveala anul trecut, ministrul de interne Nancy Faeser promitand masuri de securitate mai stricte si o vigilenta sporita dupa arestare.

Invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022 a avut un impact major si amestecat asupra Germaniei si a fortelor sale armate.

Aceasta a determinat probabil cea mai serioasa schimbare de atitudine din ultimii ani in ce priveste cresterea cheltuielilor pentru aparare si pregatirea militara, dupa ce planuri similare ale guvernelor anterioare au dat putine rezultate.

Dar a scos evidenta problemele armatei in ceea ce priveste recrutarea, achizitiile si pregatirea.

Nu este singurul caz de presupus spionaj in favoarea Rusiei care a iesit la iveala de la izbucnirea razboiului, un fost angajat al unei agentii de informatii fiind confruntat de acuzatii similare la Berlin.

La inceputul acestui an, Rusia a publicat, de asemenea, extrase audio dintr-o videoconferinta online intre ofiteri germani de rang inalt care discutau despre razboiul din Ucraina si despre impactul pe care l-ar putea avea noile livrari de arme.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Fara precedent. Pompierii francezi s-au unit si declanseaza greva: „Trebuie sa ne ocupam si de scutere cazute pe strada, agresiuni, betii pe drumuri publice”

Pentru prima data, cele noua sindicate care ii reprezinta pe pompierii francezi isi unesc fortele…

O oră ago

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

3 ore ago

Facebook si Instagram sunt vizate de inca doua investigatii in baza Legii UE privind serviciile digitale: „Dorim sa protejam sanatatea mentala si fizica a tinerilor”

Facebook si Instagram fac obiectul a inca doua investigatii in temeiul Legii privind serviciile digitale…

O oră ago

Fortele ucrainene au impiedicat blindatele Rusiei sa intre in zona urbana din Vovceansk (Harkov)- Statul Major General

Fortele de aparare ucrainene au dejucat planurile Rusiei de a intra in zona urbana a…

O oră ago