Specialistii ACUZA: „De ce nu a fost respectat planul ROSU de interventie? Puteau fi SALVATE vieti”

news

Un text bine documentat, publicat la cateva zile dupa incendiul de la Colectiv, dezvaluie ca „planul rosu” invocat de Raed Arafat presupunea instalarea unui spital mobil la Colectiv si existenta unui coordonator. 

Iata materialul, fara alte comentarii, publicat pe 2 noiembrie pe bucurestifm.ro. Nici pana in acest moment nu exista raspuns.

Dupa 3 zile de urmarit subiectul dezastrului din clubul groazei se naste o intrebare enorma pe care o adresam autoritatilor, intrebare care valoreaza cat viata a 30 de tineri: A FOST RESPECTAT „Planul Rosu de interventie” in cazul interventiei de la Club Colectiv?

Avem, pe scurt, o situatie tragica: Club Colectiv, Bucuresti, Romania

> Vineri ora 22:36 – Primul apel la 112
> Sambata ora 00:09 – Au murit 25 de persoane in incendiul a anuntat ministrul de Interne Gabriel Oprea. Peste 80 de raniti au fost transportati la toate spitalele de urgenta din Bucuresti, a precizat Raed Arafat.
> Sambata 00:12 – Ranitii au fost transportati la toate spitalele de urgenta din Bucuresti. „Este alarma generala la Ministerul de Interne”, a spus Gabriel Oprea. „Au intervenit 11 masini de pompieri, 28 de masini de prim-ajutor de la SMURD, 29 de masini de la Serviciul de Ambulanta, doua masini de terapie intensiva de la SMURD”, a spus si Raed Arafat.
> Sambata ora 02:35 – Raed Arafat: „Sunt 155 de persoane in spitale, o parte s-ar putea sa plece acasa, cei care au rani minore.”
> Sambata ora 22:45 – Ranitii, 146 la numar, sunt internati in 13 spitale din Bucuresti.

Cateva zeci dintre ei se afla in stare grava, cu arsuri intre 20 si 70 la suta din suprafata corpului

Reper medical > 57 ambulante pentru 155/184 raniti internati

Bilantul este cutremurator: la 60 de ore de la tragedie sunt 30 de morti si 137 de raniti internati in 12 spitale din Capitala!

02. Spitalul de Urgenta – Floreasca – Bucuresti

Sa nu uitam ca nu sunt toti arsi pe dinafara…multi au inhalat aer fierbinte, au arsuri de cai aeriene, au murit in cateva minute de edem de cai aeriene, intoxicatie cu monoxid, cu colabare in 5 minute si moarte!

Care sunt, de fapt, factorii care i-au ucis pe tinerii care iesisera vineri seara sa se distreze in Bucuresti?

1) FUMUL din incaperea in care ardea buretele cu care erau capitonati stalpii, fum care a adus dupa sine intoxicatia cu cianuri!
2) TRAUMELE generate de faptul ca s-au calcat in picioare in busculada de la iesirea din club Colectiv!
3) ARSURILE generate de foc!
In concluzie: TRAUMA, INTOXICATIE, SEPSIS!
In astfel de caz, Spitalul Mobil trebuia activat conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1168 din 2 septembrie 2010!

Fara discutie!

Procedura este foarte clara:
a) Se umfla cortul la fata locului, cortul de interventie fiind de fapt un spital mobil in toata regula!
b) Se numeste ofiter de triaj care face intrarea in cort! In cort e ca la spital!
c) Se lucreaza pe pacienti, la fata locului!
d) Exista coordonator medical care nu atinge bolnavi, ci regleaza circuitul!
In concluzie trebuia numit un coordonator pentru asta…si trebuiau aduse corturile si echipamentul, iar oamenii trebuiau nominalizati in pozitie!

Procedural in doar cateva minute se ridica cortul, adica spitalul mobil!

Faceti un calcul – capacitatea unui cort este de 50 de pacienti, iar Ministerul Sanatatii are 13 corturi achizitionate!

Astfel apar intrebarile pe care toti romanii trebuie sa le adreseze expertilor care au intervenit vineri seara la Club Colectiv, pe care i-am vazut non-stop la televizor in noaptea tragediei:

1) Au intubat precoce?
2) Au dat fluide intravenos?
3) Au dat analgezie?
4) Au dat antibiotice precoce?
5) Au procedat la Hiperventilatie din rezervele de Oxigen?
6) S-au ridicat spitale mobile?
7) S-a intubat pe caldaram?
8) Au resuscitat, organizat, la fata locului?
9) S-au pus prelate pe morti?
10) A existat coordonator medical care sa regleze circuitul?

Ce s-a intamplat, de fapt:

Coordonatorii interventiei de la tragedia din Club Colectiv au facut turul spitalelor, televizat, in timp ce oamenii, simpli medici, asistenti, infirmiere, brancardieri si pompieri, se luptau cu moartea pentru a da viata!

O ultima intrebare – Guvernul a anuntat ca pana la finalul acestui an va infiinta un program special destinat recuperarii de care au nevoie persoanele ranite…„Nu conteaza. Ne costa cat e nevoie!”, a spus  premierul Victor Ponta, care a cerut Ministrului Sanatatii si secretarului de stat Raed Arafat sa elaboreze un program special pentru tratarea si recuperarea bolnavilor cu arsuri, astfel incat acestea sa primeasca finantare de la bugetul de stat.

Problema este ca NICIUNUL din cei doi nu e de specialitate.

Si INTREBAREA de baraj: „Ne costa cat e nevoie, CE ANUME, domnilor?”
Exista in tara noastra paturi de terapie intensiva pentru arsi?
Dintr-acelea cu „macara” si vana de imersie?

Ce este Planul Rosu?

In Romania a fost publicat Ordinul Comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Administratiei si Internelor nr. 1168 / 203 din 2010 pentru aprobarea structurii cadru a Planului Rosu de interventie, iar la sfarsitul lunii septembrie a avut loc o videoconferinta pe aceasta tema a secretarului de stat demisionar Mihai Capra din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si subsecretarului de stat Raed Arafat cu prefectii, inspectorii sefi ai ISU si medicii coordonatori ai serviciilor de ambulanta si SMURD.

Planul Rosu de interventie TREBUIE SA ASIGURE UN RASPUNS COORDONAT al tuturor structurilor cu atributii de interventie in cazul producerii de accidente colective sau calamitati naturale, cu manifestari deosebit de rapide si efecte limitate in timp, avand ca rezultat victime multiple sau potential de producere a mai multor victime.

Pe 4 iunie 2015 la sediul Ministerului Afacerilor Interne au fost predate catre inspectoratele pentru situatii de urgenta 26 de autospeciale achizitionate de Ministerul Sanatatii pentru interventii la accidente colective si calamitati.
Au fost prezenti ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, si cel al Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Spitalele mobile sunt practic corturi care se pot instala in 15 minute de 15 angajati ai IGSU si care au o capacitate de 50 de pacienti.

Un astfel de spital mobil are in dotare echipamente speciale care ii asigura o autonomie de 24 de ore.
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca in Bucuresti sunt TREI astfel de spitale mobile iar fiecare judet are in dotare cate unul.

Ce spune Planul Rosu?

Personalul I.S.U. impreuna cu personalul medical care urmeaza sa deserveasca posturile medicale avansate:
– instaleaza posturile, care pot fi: post medical avansat de categoria I si post medical avansat de categoria II;
– acorda asistenta medicala avansata de urgenta in colaborare cu celelalte servicii publice de asistenta medicala;
– organizeaza triajul de evacuare si evacueaza pacientii impreuna cu personalul celorlalte servicii publice de asistenta medicala de urgenta.

Postul medical avansat de categoria I este format dintr-un cort de tratament si unul de triaj, adecvate pentru a trata simultan maximum 10 victime.

Corturile sunt transportate intr-o rulota remorcata de o autospeciala de descarcerare.

Postul medical avansat de categoria I include medicamentele si materialele sanitare necesare ingrijirii a 15-20 de pacienti, dintre care cel putin 5 aflati in stare critica.

Postul medical avansat de categoria II este format din 3 corturi, unul de triaj si doua de tratament, adecvate pentru a trata simultan cel putin 30 de victime. Corturile sunt transportate intr-un mijloc specific de transport care permite accesul in zonele greu accesibile, avand capabilitatile de deplasare ale unui vehicul de teren. Postul medical avansat de categoria II include sisteme de incalzire a cortului si sisteme de iluminat la exterior si interior, medicamente, materiale sanitare si echipamentele necesare acordarii asistentei medicale de urgenta la un nivel avansat pentru cel putin 50 de victime.

De asemenea, mai include echipamentele proprii de ventilatie si monitorizare pentru cel putin 3 pacienti simultan.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: