„Specialistul” Bogdan Chirieac stie mai bine. Critici la adresa lui Macron: „Franta va merge schiopatand, nu va straluci in urmatorii cinci ani”

news

Jurnalistul Bogdan Chirieac apreciaza ca alegerea centristului Emmanuel Macron ca presedinte al Frantei va face ca aceasta sa aiba in urmatorii cinci ani un sef de stat la fel de putin puternic precum Francois Hollande.

„Mi-este teama ca Franta va avea in urmatorii cinci ani un presedinte la fel de putin puternic precum Francois Hollande. Sigur ca nu va fi un presedinte extremist cum ar fi putut sa fie doamna Marine Le Pen, dar, deocamdata, domnul Emmanuel Macron cu tot ce inseamna dansul nu arata ca Franta isi va relua locul de locomotiva a Europei, de stat fundamental al Uniunii Europene. Va merge tot schiopatand, la fel cum a mers in ultimii cinci ani”, a declarat Chirieac, pentru Agerpres.

El sustine ca afirmatiile sale se bazeaza pe „toata istoria domnului Macron, care nu este foarte lunga”.

„Este un candidat aparut de nicaieri, un candidat ales in extremis, dupa cum stiti, pentru a opri ascensiunea doamnei Le Pen, un candidat care nu s-a evidentiat prin nimic pana la urma, decat printr-o schimbarea discursului intre turul unu si turul doi pentru a atrage si moderatii care votau Le Pen pentru ca nu aveau alte posibilitati. Deci nu m-astept ca Franta sa straluceasca politic in viitorii cinci ani asa cum n-a stralucit din niciun punct de vedere in ultimi cinci ani”, a adaugat Chirieac.

In opinia jurnalistului, alegerea lui Macron nu va aduce schimbari in relatia cu Romania.

„Va fi acelasi calm plat. Ce este economic va continua mai departe, politic relatiile nici n-au cum sa fie mai bune. Politicienii francezi sau puterea la Paris a fost mediocra, imi este teama ca va ramane la fel, in Romania, puterea politica este, practic, inexistenta. Deci, oamenii de afaceri isi vor vedea de treaba pe fagasurile deja existente. Alte lucruri nu cred ca se vor intampla”, a spus gazetarul.

Intrebat despre politica Frantei in cadrul Uniunii Europeane, Chirieac a declarat ca Emmanuel Macron a sustinut ca este nevoie de o reforma profunda a Uniunii, dar „Franta nu se va evidentia cu masuri transante”.

„Reforma se va face oricum, prin iesirea Marii Britanii din Uniune. Franta nu se va evidentia cu masuri transante. Tocmai fiindca Franta este unul din marii beneficiari ai Uniunii Europene, dar fara sa straluceasca asa cum s-a intamplat in urma cu cateva decenii. In continuare ne este foarte dor de Franta lui Mitterrand si Franta lui Chirac. N-am vazut lucruri spectaculoase si nici nu cred ca vom vedea in perioada urmatoare”, a afirmat Bogdan Chirieac.

Emmanuel Macron a fost ales duminica presedinte al Frantei, potrivit sondajelor de la iesirea de la vot citate de agentiile internationale de presa. Candidatul de centru a invins-o detasat, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: