externe

Speranta: Trei persoane scoase de sub moloz la 11 zile dupa cutremurul din Turcia. Dupa cutremurul din Haiti, o fata a fost gasita dupa 15 zile

Echipele de salvare au scos in viata trei persoane de sub cladirile prabusite din Turcia, la 11 zile dupa cutremurul devastator care a ucis peste 45.000 de persoane, a lasat milioane de oameni fara adapost si a declansat un urias efort de ajutorare, potrivit The Guardian.

Moscheile din intreaga lume au organizat rugaciuni funerare pentru cei morti in Turcia si Siria, dintre care multi nu au avut parte de ritualuri de inmormantare complete.

In timp ce multe echipe internationale de salvare au parasit zona, supravietuitori sunt inca gasiti, sfidand sansele.

Hakan Yasinoglu, in varsta de 40 de ani, a fost salvat in provincia sudica Hatay, la 278 de ore dupa cutremur, potrivit pompierilor din Istanbul. Anterior, Osman Halebiye, 14 ani, si Mustafa Avci, 34 de ani, au fost salvati in orasul Antakya.

Expertii spun ca majoritatea salvarilor au loc in cele 24 de ore dupa un cutremur. Cu toate acestea, o adolescenta a fost salvata la 15 zile dupa cutremurul masiv din Haiti din 2010, dand speranta ca mai multi oameni pot fi inca gasiti.

Numarul mortilor in Turcia se ridica acum la 39.672, ceea ce il face cel mai grav dezastru din istoria moderna a tarii. Dar se asteapta ca acest numar va creste si mai mult, avand in vedere ca aproximativ 264.000 de apartamente au fost facute una cu pamantul si multi oameni sunt inca de negasit.

In Siria vecina, deja spulberata de mai bine de un deceniu de razboi civil, autoritatile au raportat peste 5.800 de morti.

Cea mai mare parte a deceselor din Siria a avut loc in nord-vest, o zona controlata de insurgentii care sunt in razboi cu presedintele Bashar al-Assad – un conflict care a complicat eforturile de a ajuta persoanele afectate de cutremur.

Peste noapte au avut loc ciocniri intre cele doua parti, pentru prima oara de la dezastru, fortele guvernamentale bombardand periferia Atareb, un oras controlat de rebeli puternic afectat de cutremur, a raportat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Nici Turcia, nici Siria nu au spus cati oameni sunt inca disparuti dupa cutremur.

In sanul familiilor care inca asteapta sa recupereze trupurile rudelor de sub daramaturi, creste revolta fata de ceea ce considera drept practici de constructie corupte si dezvoltare urbana profund defectuoasa, care a dus la prabusirea a mii de case si magazine.

O astfel de cladire a fost „Renasterea”, care s-a prabusit in Antakya, ucigand sute de oameni.

„Se spunea ca este sigura, dar puteti vedea rezultatul”, a spus Hamza Alpaslan, 47 de ani, al carui frate a locuit in bloc. „Este intr-o stare ingrozitoare. Nu exista nici ciment, nici fier cum trebuie in el. Este un adevarat iad.”

Se crede ca si fotbalistul ghanez Christian Atsu, care a jucat la echipa locala Hatayspor, a locuit in acest complex.

Managerul clubului Fatih Ilek a dezvaluit vineri ca jucatorul trebuia sa plece din Turcia cu cateva ore inainte de cutremur, dar a decis sa ramana dupa ce a marcat un gol important pentru echipa sa.

„Acesta a fost destinul lui. Avea bilet sa plece, dar pentru ca a marcat, s-a razgandit. A fost surprins de cutremur in cea mai fericita zi pentru el”, a spus Ilek.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Scandal de proportii intre Traian Basescu si Marian Vanghelie, in direct la Realitatea Plus: „Vedeti ce spuneti, domnul presedinte, ca am inregistrari!” – VIDEO

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a intervenit, in direct la Realitatea Plus, unde a…

6 minute ago

Florin Piersic, operat de urgenta la Cluj, dupa un spectacol de teatru. Indragitul actor se afla acum in afara oricarui pericol

Unul dintre cei mai longevivi si mai iubiti reprezentanti ai cinematografiei romanesti, marele actor Florin…

21 de minute ago

Un ofiter al armatei germane a recunoscut ca a transmis Rusiei informatii militare clasificate, dar a spus ca a facut-o pentru a evita „un razboi nuclear”

Un fost ofiter german a recunoscut luni, la inceputul procesului sau, ca a spionat pentru…

36 de minute ago

Politistii francezi au intervenit in forta pentru a evacua protestatarii pro-palestinieni care-si facusera tabara in curtea Universitatii Sorbona – VIDEO

Politia franceza a intervenit pentru a evacua zeci de protestatari care au campat luni intr-o…

51 de minute ago

Casa Alba refuza o ancheta penala internationala care sa-i vizeze pe oficialii israelieni, in privinta ofensivei din Fasia Gaza

Statele Unite "nu sunt in favoarea" unei anchete penale la adresa oficialilor israelieni din cauza…

O oră ago

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

13 ore ago