Speriati, sefii Jandarmeriei dau inapoi: „Sunt imagini care nu ne fac cinste”. Procurorii militari anunta dosare penale

news

Dupa trei zile de la represiune, Jandarmeria Romana accepta cu jumatate de gura ca a comis si abuzuri. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, afirma ca imaginile in care jandarmii bat oameni nevinovati „nu ne fac cinste”.

„Analizand la rece toate aceste evenimente, trebuie sa facem o distinctie intre toate aceste interventii izolate ale colegilor mei care insa nu anuleaza nici legalitatea, nici necesitate actiunii noastre in ansamblul ei. Se vor face verificari si vor fi trase concluzii de autoritatea abilitata. Dupa ce colegii mei au ordin sa evacueze piata, un spatiu public, in mod nomal oamenii nu trebuie sa ramana in spatele cordonului. Obligatia tuturor cetatenilor, in momentul in care au fost exercitate acte de violenta, e sa paraseasca acel spatiu. Intreaga institutie a actionat cu buna credinta, a facut toate eforturile ca aceasta activitate sa se desfasoare in conditii normale. (..) Sunt imagini care nu ne fac cinste”, a spus Georgian Enache la Digi24 .

Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar, a declarat ca in jur de 30 de protestatari au depus plangeri impotriva jandarmilor, care vor fi reunite intr-un singur dosar penal pentru purtare abuziva si abuz in serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime si vor incepe audierile.

„Se primesc plangerile persoanelor vatamate directia de sectiile de politie, in speta de la Sectia 1 de politie. Sunt aproximativ 30 de plangeri la acest moment, colegii mei procedeaza la audierea persoanelor vatamate si in continuare o sa solicitam inscrisurile necesare conturarii unor probatiuni corespunzatoare.

Initial s-a inceput urmarirea penala pentru purtare abuziva, abuz in serviciu si urmeaza a fi extinse si pentru neglijenta in serviciu, dat fiind faptul cei doi militari jandarmi au fost izolati de catre colegii lor.

La acest moment pot sa spun ca s-au solicitat documente care vizeaza modul de organizare a misiunii de asigurare si restabilire a ordinii publice, in mod punctual cele care sunt prevazute in normele interne si care sunt conturate de prevederile normelor 550, care reglementeaza activitatea Jandarmeriei Romane”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, structura care se ocupa de anchetarea violentelor din 10 august, citat de Mediafax.

Acesta a precizat ca arma sustrasa de la femeia jandarm in timpul protestelor de vineri nu a fost gasita.

„Din cate stiu, la acest moment, arma jandarmeritei nu a fost gasita”, a precizat procurorul.

Procurorul a mai subliniat ca vor fi audiati toti cei care au fost implicati in violente, inclusiv jandarmi: „Absolut pe toti cei despre care exista indicii si presupuneri rezonabile ca au actionat in afara indatoririlor de serviciu. (…) Vreau sa asigur opinia publica de faptul ca ne vom face datoria si asigur ca pana la acest moment nu au existat imixtiuni in actul de cercetare. Toti cei care sunt in activitate si se afla la sediu (lucreaza la ancheta, n.r.)”.

Comentarii: