analize

Spitalele din Romania, in criza financiara. Doar Spitalul Judetean din Brasov are datorii de peste 40 milioane de lei

Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov este nevoita sa aleaga intre oprirea internarii pacientilor atunci cand atinge pragul lunar estimat de finantare sau sa continue realizarea serviciilor medicale, cu riscul unui blocaj financiar. Acesta a optat pentru continuarea internarilor, dar cu o „rationalizare” a interventiilor, iar spitalul solicita acum administratiei judetene sa recalculeze indicatorii de finantare si sa gaseasca solutii pentru acoperirea deficitului generat de cheltuielile semnificativ mai mari fata de 2023.

Conducerea spitalului brasovean a evidentiat, in ultima vreme, problemele majore cu care se confrunta, inclusiv impactul inflatiei de peste 10% asupra costurilor pentru medicamente, materiale sanitare si reactivi. Cheltuielile cu aceste categorii au crescut cu aproximativ 10 milioane de lei comparativ cu anul financiar anterior. Astfel, veniturile acestui spital sunt in scadere cu 8 milioane de lei chiar daca a realizat mai multe internari si interventii decat in perioada similara a anului trecut.

Si este de presupus ca aceasta situatie nu este singulara in Romania, urmand sa aflam despre situatii similare in multe alte spitale din tara, aceasta in detrimentul pacientilor care nu pot sa astepte „cand vin banii” pentru a-si rezolva problemele de sanatate.

Este nevoie de o schimbare legislativa urgenta

In acest context, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Tudorica Serban, a declarat ca va propune Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) sa realizeze un demers comun pentru a solicita modificarea legislatiei referitoare la finantarea spitalelor judetene de urgenta, in contextul in care cel din Brasov nu este singurul care are probleme cu datoriile.

Pentru rezolvarea imediata a problemei privind datoriile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, Serban a mentionat ca va transmite luni o solicitare pentru alocarea, de la fondul de urgenta al Guvernului, a sumei necesare pentru plata acestora, respectiv aproximativ 40 de milioane de lei.

„Trebuie sa facem demersuri pentru schimbarea legislatiei de asa maniera incat finantarea sa fie reala, pe cazuistica si pe numarul de pacienti pe care il are o astfel de unitate medicala. Pentru ca fata de numarul real de beneficiari, suma nu este acoperitoare si de acolo aceste arierate care se aduna de la an la an. (…) Daca vom plati la acest moment doar 20 de milioane, peste doua luni vom ajunge in aceeasi situatie in care suntem azi. (…)

Am vazut ca nu doar Brasovul este in aceasta situatie si atunci putem face un demers comun prin asociatia consiliilor judetene”, a mai afirmat Tudorica Serban, la o dezbatere referitoare la strategia de sanatate a judetului organizata de CJ Brasov.

CAS plateste doar 65% din factura furnizorului

Totodata, referitor la solicitarea managerului SCJU Brasov, Emil Mailat, privind renegocierea contractului cu Casa judeteana de Asigurari de Sanatate (CAS) Brasov, directoarea acesteia, Ancuta Daisa, a precizat ca acest lucru va fi posibil incepand doar cu 1 aprilie.

„In ceea ce priveste platile pe care CAS le face prin raportare la contractele in derulare cu toti furnizorii de servicii medicale, pentru serviciile medicale contractate, realizate, raportate si validate, confirm faptul ca sunt sincope in efectuarea acestora, sincope care vin din octombrie anul trecut, create de aplicarea la nivel national a unui act normativ care impune limite de credite de angajament si de credite bugetare, situatie de anul trecut si care continua cumva si in acest an, chiar pana la 31 decembrie 2025 (…)

Daca, matematic, putem sa platim intr-o luna o suma ce reprezinta 100% a unui contract realizat cu Casa, aceasta suma reprezinta datoria partiala din luna anterioara plus un procent din facturile scadente in luna curenta.

Sa va dau un exemplu: in februarie am platit un procent de intre 65%-70% pe tipuri de furnizori de servicii medicale la facturile scadente in luna februarie”, a declarat directoarea CAS Brasov, in cadrul dezbaterii organizate de CJ Brasov.

Datorii de peste 40 milioane de lei, numai la SCJU Brasov

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Brasov se afla intr-o situatie „dezastruoasa”, cu datorii de peste 40 milioane de lei catre furnizori, cel mai grav risc fiind acela ca ar putea fi afectata activitatea pe partea de urgente, a declarat pentru Agerpres, managerul unitatii sanitare, Emil Mailat.

In aceste conditii, dincolo de o eficientizare a cheltuielilor, singura solutie este renegocierea contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate, mai ales in contextul in care, in ultimele luni, spitalul si-a imbunatatit performantele la toti indicatorii in baza carora se face finantarea.

Conform managerului SCJU Brasov, spitalul are datorii atat la furnizorii de materiale sanitare si de medicamente, cat si la cel de hrana, astfel ca exista posibilitatea ca pacientii sa fie nevoiti, daca nu se gasesc cat mai repede solutii, sa isi cumpere unele medicamente si eventual sa vina cu propria mancare.

Din suma globala de 41 milioane de lei, mai mult de jumatate – 26 de milioane – reprezinta datorii mai vechi de 60 de zile.

La sfarsitul lunii trecute, blocul operator al SCJU Brasov a fost inchis pentru trei zile, pacientii fara urgente fiind reprogramati la date ulterioare, din cauza demisiei sefului de sectie, pe fondul situatiei financiare critice in care se afla spitalul, cauzata inclusiv de intarzierile in decontarea sumelor pe care ar fi trebuit sa le vireze CAS Brasov unitatii sanitare.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

20 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

35 de minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

O oră ago

Propunere soc: Donald Trump solicita ca lui Joe Biden sa i se faca testul anti-drog inainte de prima dezbatere prezidentiala

Donald Trump a cerut vineri ca Joe Biden sa fie testat antidrog inainte de cele…

31 de minute ago