Sputnik sare in ajutorul lui Dragnea si Tariceanu. Sondaj, statele occidentale sunt mai corupte decat Romania

politica

Sputnik Romania a dat publicitatii, joi, un sondaj de opinie realizat printre cetateni din SUA si din statele din vestul Europei prin care se arata ca nivelul coruptiei in institutiile din aceste tari ar fi foarte ridicat. Sondajul vone sa confirme teoriile lansate de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu conform carora statele occidentale sunt la fel de corupte sau chiar mai corupte decat Romania.

„Potrivit cercetarii sociologice, care a fost realizata la comanda Agentiei de Presa si Radio Spuntik, in perioada 9-20 august 2018, 66% dintre americani, 52% la suta dintre francezi, 41% dintre britanici si 34 la suta dintre nemti considera ca nivelul coruptiei din institutiile de stat din tarilor lor este inalt.

In acelasi timp, 21 la suta din cetatenii germani, 16 la suta dintre cei britanici, 10 la suta dintre francezi si 6 la suta dintre cetatenii Statelor Unite considera ca acest nivel al coruptiei este unul scazut.

Este interesant de observat faptul ca toate aceste state au intrat in top 25 al celor mai putin corupte tari, realizat in 2017 de Transperancy International. In acest clasament, Marea Britanie a ocupat locul 11, Germania – 12, SUA – 18, Franta – 23”, sustine Sputnik.

Sondajul a fost realizat la comanda Sputnik de compania IFop in perioada 9-20 august 2018 (4 033 de intervievati cu varsta de peste 18 ani). Marja de eroare constituie +/- 3,1% cu probabilitatea de incredere de 95%.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, sustinea in luna octombrie, intr-un discurs la Bacau, ca in Europa sunt tari mult mai corupte decat Romania, exemplificand in acest sens cu Olanda, Danemarca si Germania. „Romania nu poate sa fie etichetata campioana in conditiile in care acolo sunt mari scandaluri de coruptie”, a spus Tariceanu.

„Sunt alte tari, si nu vreau sa pronunt niciun nume pentru ca nu vreau sa jignesc pe nimeni, sunt multe alte tari in care nivelul coruptiei este cu mult mai ridicat decat in Romania”, a declarat Tariceanu la Bacau, la Conferinta judeteana a ALDE.

Insa, imediat, Tariceanu a uitat ca nu vrea sa dea nume si a spus ca in Olanda, Danemarca si Germania coruptia este mult mai mare decat in Romania.

„Sunt oameni care ne-au facut extrem de rau pentru ca au promovat aceasta imagine in exterior, Romania, tara cea mai corupta. Si am sa va dau cateva exemple. In Europa sunt tari mari care sunt zguduite de mari scandaluri de coruptie. In Olanda, banca ING a trebui sa plateasca, intr-o intelegere, atentie, nu in urma unei condamnari, au recunoscut imediat, fiind acuzati de spalare de bani, au platit 900 de milioane de euro amenda. In Danemarca, care este considerata una dintre tarile care nu exista coruptie, nu exista coruptie pentru ca tot asa, o banca acuzata de spalare de bani a platit un miliard de euro. In Germania, care ne da lectii, firma Volkswagen a fost prinsa cu mata-n sac, cu emisiile de dioxid de carbon trucate. Amenzi de miliarde si miliarde de euro.

In Romania, imi pare rau pentru aceste tari, nu exista niciun scandal major de coruptie. Romania nu poate sa fie etichetata campioana in conditiile in care acolo avem situatii de acest gen. Si lista ar putea sa continue”, a sustinut Tariceanu.

Comentarii: