SRI face publice ultimele dosare legate de Revolutia din 1989. Sunt ascunse insa numele securistilor care au avut misiuni in zilele Revolutiei

politica

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicarii cadrelor Departamentului Securitatii Statului (DSS) in evenimentele din 1989.

Potrivit unui comunicat al SRI transmis joi, dosarul declasificat a facut parte din investigatiile Comisiei „Decembrie 1989”, instituita in anul 1991 la nivelul Senatului cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucuresti si din tara din perioada 1 – 31 decembrie 1989.

„Aceasta declasificare face parte din proiectul anuntat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumina intregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, in spiritul unei depline transparente, cu scopul de a oferi cercetatorilor si istoricilor instrumente de cunoastere asupra perioadei in cauza”, arata sursa citata de Agerpres.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a subliniat ca „sute de familii inca asteapta raspunsuri, sute de victime inca isi asteapta linistea, iar milioane de romani inca asteapta acest adevar pentru a inchide o data pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului romanesc”.

Conform acestuia, SRI „face inca un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers national”, iar in acest moment sunt desecretizate si publicate pe site-ul Serviciului toate documentele pe care institutia le mai avea in pastrare cu privire la Revolutia din 1989.

Hellvig a adaugat ca acesta este „un semn ca statul roman trebuie sa se scuture si sa condamne cu adevarat, in sens juridic deplin, comunismul”.

„Si nu doar comunismul, pentru ca si fosta Securitate a avut o contributie importanta la reprimarea sangeroasa a manifestantilor anticomunisti din Decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului roman de atunci este condamnabil pentru ca avea ca prioritate apararea Partidului Comunist si a conducatorilor sai, nu era un serviciu de informatii dedicat apararii cetatenilor.

Eroii pe care ii comemoram astazi, 22 decembrie, merita adevarul. Pentru ca ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice”, a completat seful SRI.

Dosarul declasificat contine treisprezece volume si a fost creat in urma corespondentei cu Comisia „Decembrie 1989” a Senatului in 1991 si 1992. Acesta cuprinde, printre altele, copii dupa documente elaborate de unitatile judetene din decembrie 1989, corespondenta cu Procuratura Romaniei si Comisia „Decembrie 1989”, corespondenta cu Comisia „Decembrie 1989” privind comunicarile catre Televiziunea Romana in ziua de 22 decembrie 1989 si in zilele urmatoare transmise de unitatile fostului DSS.

Acestora li se adauga documente referitoare la casete video, audio si material fotografic realizate de fostele unitati DSS, documente referitoare la datele pe care le detinea fosta unitate speciala „R” (comunicatii si interceptari radio), documente intocmite de SRI referitoare la activitatea cadrelor fostului DSS care in perioada 15 – 22 decembrie 1989 au efectuat misiuni, situatii numerice ale cadrelor din unitatile centrale si teritoriale ale fostului DSS, situatii privind cadrele militare din fostul DSS decedate sau ranite in timpul Revolutiei, precum si copii dupa documente intocmite in decembrie 1989, copii dupa documente intocmite de unitatile fostului DSS.

Numele fostilor ofiteri de Securitate care au participat la operatiuni in timpul Revolutiei au fost insa sterse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: