Starship: Cea mai puternica racheta construita vreodata este pe cale sa incerce o a doua lansare

externe

starship

Dupa luni de zile de reconstructie, in urma exploziei din aprilie a primului zbor de testare a sistemului Starship, SpaceX este pregatita pentru urmatoarea incercare, relateaza CNN.

Megarocket – cel mai puternic vehicul de lansare construit vreodata – ar fi trebuit sa decoleze vineri, dar directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, a declarat joi, intr-o postare pe retelele de socializare, ca firma va amana lansarea pana sambata pentru a avea timp sa inlocuiasca o mica piesa a rachetei.

Compania vizeaza o fereastra de lansare de 20 de minute care se deschide sambata la ora 7 a.m. CT, potrivit site-ului SpaceX.

Pe eventualul succes al Starship se bazeaza sperantele companiei pentru explorarea umana a Lunii si a planetei Marte.

Zborul inaugural de testare al Starship din aprilie s-a incheiat la doar cateva minute dupa decolare, cand o anomalie a determinat SpaceX sa initieze modul de autodistrugere si sa detoneze ambele etaje ale rachetei deasupra oceanului.

Avand o inaltime de 121 de metri, racheta este formata din doua parti: nava spatiala superioara, denumita Starship, si propulsorul inferior, denumit Super Heavy, care ofera impulsul initial de putere la decolare.

Daca totul decurge conform planului, Super Heavy va aprinde pana la 33 dintre motoarele sale masive si va arunca capsula Starship deasupra Golfului Mexic. Dupa ce combustibilul sau este consumat, Super Heavy se va desprinde de nava spatiala Starship si va cadea inapoi spre ocean.

Starship isi va aprinde apoi propriile motoare si va incerca sa se propulseze la viteze suficient de mari pentru a intra pe orbita Pamantului, o performanta care necesita de obicei ca navele spatiale sa se deplaseze cu aproximativ 8 kilometri pe secunda.

„Din punct de vedere tehnic, va face aproape un circuit complet al Pamantului, dar apoi se va prabusi undeva in Pacific, chiar langa coasta Hawaii”, a declarat Musk, referindu-se la viitorul test de zbor.

In total, misiunea va dura probabil aproximativ o ora si jumatate.

In cazul in care va avea succes, zborul de testare va fi considerat un pas monumental, care va pune SpaceX in pozitia de a incepe sa testeze misiuni mult mai complexe ale Starship, inclusiv livrarea de sateliti pe orbita si incercarea de a realimenta nava spatiala in timp ce se afla pe orbita. Daca va reusi sa completeze combustibilul navei in spatiu i-ar putea permite acesteia sa efectueze misiuni mai departe in cosmos.

In cazul in care misiunea de testare esueaza, consecintele vor avea un efect de propagare, putand intarzia termenele limita pentru obiectivele declarate de SpaceX – si NASA – pentru sistemul de rachete.

SpaceX spune ca Starship este racheta care va indeplini scopul fondator al companiei: plasarea oamenilor pe Marte pentru prima data si pregatirea terenului pentru o asezare martiana permanenta.

Musk a declarat ca el crede ca primul zbor de testare spre Marte ar putea avea loc in urmatorii „trei sau patru ani”, desi este cunoscut pentru faptul ca ofera termene prea optimiste.

Poate ca mai aproape la orizont este misiunea pe care NASA spera ca Starship o va realiza. Agentia spatiala intentioneaza sa plaseze oameni pe Luna – readucand astronautii americani acolo pentru prima data in cinci decenii – ca parte a programului sau Artemis. Iar Starship ar trebui sa indeplineasca ultima etapa a calatoriei, preluand astronautii de pe nava lor spatiala de pe orbita lunara si transportandu-i pe suprafata lunii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: