Statele bogate din G7 sunt datoare celor mai sarace tari cu 13 trilioane de dolari

externe

Statele bogate si industrializate din grupul G7 le datoreaza celor mai sarace tari in jur de 13 trilioane de dolari ca ajutor pentru dezvoltare neplatit, precum si ca sprijin in lupta impotriva schimbarilor climatice, potrivit estimarilor organizatiei umanitare Oxfam, transmite dpa, preluata de Agerpres.

In loc de a-si respecta obligatiile, statele din G7 si bancile lor cer sa le fie achitate datorii de 232 milioane de dolari pe zi, a aratat Oxfam miercuri, inaintea summitului G7 care va avea loc vineri la Hiroshima, in Japonia.

„Statelor bogate din G7 le place sa se prezinte ca salvatori, dar ceea ce fac este sa opereze un dublu standard mortal – ele joaca dupa un set de reguli, in timp ce fostele lor colonii sunt fortate sa joace dupa un altul”, a declarat directorul executiv interimar al Oxfam, Amitabh Behar.

„Lumea bogata este cea care este datoare Sudului Global. Cu ajutorul pe care l-au promis decenii in urma, dar nu l-au acordat niciodata. Cu costurile uriase de pe urma pagubelor de mediu cauzate de arderile lor nesabuite de combustibili fosili. Cu averea imensa construita pe colonialism si sclavie”, a continuat Behar.

Potrivit Oxfam, summitul de la Hiroshima are loc intr-o perioada marcata de taieri salariale, majorari puternice ale preturilor la alimente si cresterea foametei la nivel mondial.

Pentru prima data in 25 de ani, bogatia extrema si saracia extrema cresc simultan, afirma Oxfam.

Potrivit acestei organizatii, statele G7 si-au incalcat promisiunea de a acorda anual 100 miliarde de dolari pentru a ajuta tarile sarace sa faca fata schimbarilor climatice, in timp ce emisiile lor de carbon sunt estimate a fi cauzat pagube de 8,7 trilioane de dolari in tarile cu venituri scazute si medii.

In 1970, tarile bogate au promis sa acorde 0,7% din PIB anual ca ajutor pentru dezvoltare. Insa 4,49 trilioane de dolari nu au fost acordate, ceea ce inseamna mai mult de jumatate din ceea ce se promisese.

„Acei bani ar fi putut sa faca diferenta”, a aratat Behar.

Banii respectivi ar fi putut sa fie folositi pentru scolarizarea copiilor, pentru spitale, medicamente vitale, acces la apa, pentru infrastructura, agricultura si securitate alimentara mai bune si pentru multe altele, a adaugat responsabilul Oxfam.

„G7 trebui sa isi plateasca datoriile. Nu este vorba despre bunavointa sau caritate, este o obligatie morala”, a mai spus Behar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: