Statele europene au semnat un angajament de a proteja infrastructura submarina din Marea Nordului. Sase tari sunt implicate

externe

cabluri submarine, transmisii de date

Marea Britanie si alte tari europene importante cu granite maritime in Marea Nordului au semnat marti un acord de colaborare pentru a proteja infrastructura subacvatica, inclusiv de posibile atacuri rusesti, relateaza Reuters.

Cele sase tari implicate – Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Norvegia si Tarile de Jos – au semnat o declaratie comuna despre care au spus ca le va permite sa faca schimb de informatii.

Amenintarile la adresa cablurilor si a conductelor submarine au devenit un punct de interes pentru tarile din Europa de Vest in materie de securitate, dupa exploziile din 2022 de la gazoductele Nord Stream 1 si 2, construite pentru a transporta gaz din Rusia catre Germania prin Marea Baltica.

In mai 2023, NATO afirmase ca Rusia ar putea sabota cablurile submarine pentru a pedepsi natiunile occidentale pentru sustinerea Ucrainei, in timp ce riscurile de securitate la nivel global au crescut si mai mult in urma razboiului din Gaza.

„Marea Nordului este motorul care conduce ambitiile Europei in materie de energie regenerabila si net zero, contribuind la consolidarea securitatii energetice pe continent. Prin urmare, este esential sa protejam infrastructura sa energetica critica acum si in viitor”, a declarat Andrew Bowie, ministrul britanic pentru energie nucleara si regenerabile.

„Consolidarea legaturilor cu vecinii nostri cheie din nordul Europei, asa cum am facut-o astazi, va face exact acest lucru, asigurand ca infrastructura este rezistenta impotriva celor care ar putea incerca sa o ameninte sau sa o intrerupa”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: