Statele Unite: O companie americana de televiziune a fost amendata pentru abandonarea deseurilor in spatiu, o premiera
Autoritatile americane au impus o amenda – prima de acest fel – unui operator de televiziune prin satelit pentru abandonarea de deseuri in spatiu, a anuntat autoritatea americana de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, relateaza Le Figaro.
Operatorul Dish a fost amendat cu 150.000 de dolari pentru ca nu a „scos de pe orbita in mod corespunzator” un satelit numit EchoStar-7, aflat pe orbita din 2002, potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Federale pentru Comunicatii (Federal Communications Commission, FCC). „Aceasta constituie o premiera in reglementarea deseurilor in spatiu de catre Comisie, care si-a dezvoltat eforturile in directia satelitilor”, adauga FCC.
Potrivit FCC, Dish nu a respectat altitudinea convenita cu Comisia pentru a-si plasa satelitul geostationar care ajungea la sfarsitul vietii sale. Aceasta altitudine, mai mica decat cea convenita, „era de natura sa puna probleme cu deseurile orbitale”, arata FCC. Dish s-a angajat in 2012 sa ridice altitudinea satelitului la 300 km deasupra traiectoriei sale operationale, explica FCC. Dar, odata cu scaderea nivelului de combustibil, compania s-a limitat la a-si aduce satelitul la o altitudine de putin peste 120 km deasupra traiectoriei sale.
„Pe masura ce utilizarea satelitilor devine tot mai frecventa si economia spatiala se accelereaza, trebuie sa ne asiguram ca operatorii isi respecta angajamentele”, a declarat Loyaan A., seful Biroului de aplicare a legii la FCC. El a calificat aceasta decizie drept un „progres”, prin care FCC isi arata „foarte clar” autoritatea si „capacitatea sa de a pune in aplicare normele sale vitale privind deseurile spatiale”, a mai spus el.
Intelegerea la care au ajuns FCC si compania „include o recunoastere a raspunderii de catre companie si un acord de a urma un plan de conformare, precum si plata unei amenzi de 150.000 de dolari”, a completat Loyaan.
Pe orbita exista o jumatate de milion de resturi de marimea unei bile si o suta de milioane care masoara in jur de un milimetru, potrivit unei agentii specializate a ONU. Aceste resturi sunt potential periculoase pentru navele spatiale.
In decembrie 2022, o capsula Soyuz MS-22 andocata la Statia Spatiala Internationala (ISS) a fost avariata de impactul unui mic meteorit. Un satelit chinez a fost atins la inceputul anului 2022 de resturile unui satelit rusesc distrus anul precedent, in timpul unui incident „extrem de periculos”, potrivit Beijingului.
Din cei 14.000 de sateliti aflati pe orbita, aproximativ 35% au fost lansati in ultimii trei ani si alti 100.000 sunt asteptati in urmatorul deceniu, potrivit ONU.