Stelian Ion acuza tertipuri PNL in cazul desfiintarii Sectiei Speciale: „Complica discutia, amana decizia, nu garanteaza ca UDMR va renunta la amendamentul sau”

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, afirma ca proiectului Guvernului de desfiintare a Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitiei „ii lipseste ceva: nu atat alte amendamente, cat mai degraba vointa politica reala de a desfiinta rapid SIIJ”. „Raspunsul meu este simplu, in ciuda declaratiilor agresive si necolegiale ale unor colegi din PNL: daca vreti intr-adevar sa desfiintam de urgenta SIIJ, haideti sa o facem pur si simplu, fara alte amendamente si conditionari! Avizul Comisiei de la Venetia nu doar ca sustine demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de catre Comisie”, sustine el.

„Dupa discutia de ieri din coalitie legata de eternul subiect al desfiintarii SIIJ, una dintre concluziile pe care le putem trage este ca, intr-adevar, proiectului guvernului de desfiintare a SIIJ ii lipseste ceva: nu atat alte amendamente, cat mai degraba vointa politica reala de a desfiinta rapid SIIJ”, a afirmat Stelian Ion, marti, intr-o postare pe Facebook.

El a sustinut ca a aflat, in sedinta de coalitie de luni, „noua opinie a colegilor din PNL pe tema desfiintarii SIIJ”.

„Aceasta opinie difera de cele precedente. Daca pana acum aceasta opinie era in sensul in care PNL era de acord cu desfiintarea SIIJ oricum ar fi fost ea, in forma guvernului sau cu amendamentul UDMR, acum colegii de coalitie ne spun ca sunt de acord cu desfiintarea SIIJ cu respectarea avizului Comisiei de la Venetia.

Vestea pare una buna. Asta am sustinut si noi pana acum: trebuie sa desfiintam SIIJ, cu refacerea competentelor DNA si DIICOT, asa cum ne-am asumat in programul de guvernare. Dar ceea ce adauga acum discutiei colegii din PNL este ca se conditioneaza desfiintarea SIIJ de rezolvarea concomitenta a problemei mai vechi a numarului mare de plangeri penale pe care justitiabilii nemultumiti le fac impotriva magistratilor. O chestiune amintita in avizul sau de catre Comisia de la Venetia, fara a fi impusa ca o conditionare pentru desfiintarea SIIJ”, a adaugat ministrul Justitiei.

Stelian Ion a aratat ca, in opinia sa, aceasta problema poate fi discutata in cadrul mai larg al reformei justitiei si al adoptarii noilor legi ale justitiei.

„Sigur, putem discuta orice noua propunere. O vom discuta si pe aceasta. Dar de ce aceasta noua tema a discutiei va putea mai degraba sa temporizeze procesul de desfiintare a SIIJ? Pentru simplul fapt ca aceasta problema ar fi putut fi discutata pe perioada verii, daca cei care o invoca acum ar fi acceptat invitatiile repetate pe care le-am facut de a ne intalni si a mai transa din problemele legate de legile justitiei.

Avizul a fost emis in data de 5 iulie. A trebuit sa treaca aproape doua luni pentru a avea aceasta interpretare a avizului Comisiei de la Venetia? In ciuda bunelor intentii declarate odata cu lansarea acestei noi variante, efectul poate fi contrar: complica discutia, amana decizia, nu garanteaza ca UDMR va renunta la amendamentul sau, dimpotriva, mai adauga o conditionare care nu este impusa de nimeni in aceasta etapa. In niciun caz de Comisia de la Venetia”, a continuat el.

Ministrul Justitiei a indemnat ca desfiintarea Sectiei speciale sa fie facuta „pur si simplu, fara alte amendamente si conditionari”.

„Raspunsul meu este simplu, in ciuda declaratiilor agresive si necolegiale ale unor colegi din PNL: daca vreti intr-adevar sa desfiintam de urgenta SIIJ, haideti sa o facem pur si simplu, fara alte amendamente si conditionari! Avizul Comisiei de la Venetia nu doar ca sustine demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de catre Comisie. Asa cum se sustine si in avizul Comisiei de la Venetia, «desfiintarea SIIJ este doar primul pas in aceasta reforma». Ceilalti pasi, celelalte discutii, propuneri de reforma, le putem face in contextul legilor justitiei”, a conchis Stelian Ion.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, declara, luni, la finalul sedintei coalitiei, ca desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie nu se poate face decat prin consens si in continuare se cauta acel consens in coalitia de guvernare.

”Desfiintarea SIIJ nu se poate realiza decat in Parlament, doar pe o forma a proiectului de lege care sa fie sustinuta de toate formatiunile politice din coalitie. Cautam in continuare acea forma care sa intruneasca consensul partidelor din coalitie”, declara, luni seara, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, in cadrul sedintei a existat o discutie care ar putea duce la gasirea unei solutii.

”Astazi a fost o discutie care sper sa duca la o solutie care sa poata sa aduca consensul”, afirma Orban, precizand ca Ministerul Justitiei va veni cu o noua propunere pe care se va incerca obtinerea consensului.

Ludovic Orban afirma ca ”este o prioritate desfiintarea SIIJ”.

”Sunt convins ca vom gasi o solutie (…) Si pentru mine a fost o noutate subiectul din perspectiva in care a fost pus. Ati vazut ca am avut o prezenta la sedinta coalitiei, care a venit odata cu domnul prim-ministru. Vreau solutia, sa vad daca solutia propusa…”, declara Orban.

Intrebat daca a inteles care este solutia propusa de senatorul Iulia Scantei, Orban afirma: ”Nu, nu, nu. Am inteles ca textul proiectului asa cum a fost adoptat de Guvern si cum a fost adoptat de Camera deputatilor nu este conform cu recomandarile comisiei de la Venetia. Am zis – atunci doamna Scantei si echipa care a lucrat cu Ministerul Justitiei sa vina cu solutia”.

De asemenea, liderul PNL sustinea ca nu s-a explicat clar ce nu este conform cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

Premierul Florin Citu anunta, inaintea sedintei, ca va propune sa se discute despre desfiintarea Sectiei speciale, avand propuneri concrete in acest sens.

”Daca se ia in considerare in totalitate opinia Comisiei de la Venetia avem solutia pentru a iesi din acest impas temporar”, afirma premierul.

Senatorul Iulia Scantei l-a insotit pentru a prezenta liderilor coalitiei solutia identificata pentru a obtine consensul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: