Stelian Ion, dupa decizia CE privind mentinerea MCV: „Sectia Speciala trebuie desfiintata grabnic”

news

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a sustinut marti o declaratie de presa la Palatul Victoria dupa ce Comisia Europeana a decis sa continue monitorizarea Romaniei cu ajutorul MCV.

Principalele declaratii:

Nota raportului este una pozitiva. Se remarca progresele din 2020 si 2021 si suntem incurajati sa mergem pe acesta linie in continuare

Privind desfiintarea Sectieii Speciale, Comisia apreciaza proiectul de lele prpus de guvern si trimis catre Parlament. Nu se refera la necesitatea impunerii unor garantii suplimentare in legatura cu desfiintarea SIIJ. In urma deciziie CJUE, deja instantele noastre judecatoresti au inceput sa dea anumite solutii, ma refer la decizia data de Curtea de Apel Pitesti, potrivit careia infiintarea SIIJ nu se justifica

Nu putem astepta ca CJUE sa ofere solutii. Este foarte important ca politicienii sa gasim solutia pentru desfiintarea grabnica a Sectiei Speciale

Codul Penal este finalizat la Ministerul Justitiei, il discutam in Coalitie inainte de a-l pune in debatere publica. Finalizam si discutiile pe Codul de procedura penala

In privinta luptei impotriva coruptiei, o parte din lupta este afectata de existenta SIIJ. Trebuie avuta in vedere reintregirea competentei DNA cu aceasta chestiune, privind coruptia din justitie

Existenta SIIJ reprezinta o problema fata de independenta justitiei. Daca nu se desfiinteaza legislativ SIIJ, multe dintre deciziile care vor veni de la SIIJ vor fi atacate in instanta. Instantele au inceput deja sa decida ca existenta nu este justificata, lucrurile se vor incurca mai tare, Parlamentul trebuie sa intervina

Activitatea acestei sectii se situeaza in afara reglementarilor europene

Nu mai exista nicun caz de coruptie in ultima vreme anchetat de SIIJ, sunt scurgeri de informatii de la SIIJ

SIOIJ va fi desfiintat, nu am nicio indoiala, insa intre timp ce produc o gramada de incurcaturi judiciare. Tot ce face acum va rezista in instanta? Sunt opinii ca nu va rezista

Comisia Europeana va continua sa monitorizeze indeaproape evolutia situatiei din Romania prin intermediul MCV, au anuntat marti oficialii de la Bruxelles. Comisia saluta faptul ca, in 2021, s-a dat un impuls reinnoit reformei si remedierii regreselor inregistrate in perioada 2017-2019.

Comisia Europeana a adoptat marti cel mai recent raport al sau privind evolutia situatiei din Romania in materie de reforma a sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, in contextul angajamentelor asumate de aceasta in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).

”Raportul adoptat astazi face un bilant al progreselor inregistrate in cadrul MCV din octombrie 2019 pana in prezent si evalueaza progresele inregistrate in vederea indeplinirii celor 12 recomandari din ianuarie 2017 si a celor opt recomandari suplimentare din noiembrie 2018. Indeplinirea tuturor recomandarilor care nu au fost inca puse in aplicare este esentiala pentru procesul de reforma si pentru ca Romania sa incheie procesul MCV.

De la ultimul raport MCV din 2019 se inregistreaza o tendinta pozitiva, astfel cum arata parametrii obiectivelor de referinta ale MCV. Comisia saluta faptul ca, in 2021, s-a dat un impuls reinnoit reformei si remedierii regreselor inregistrate in perioada 2017-2019.

Ca urmare a acestui fapt, s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste toate recomandarile din cadrul MCV care nu fusesera inca puse in aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi indeplinite daca progresele raman constante”, precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.

Comisia subliniaza ca asteapta cu interes ca autoritatile romane sa transpuna acest angajament in masuri concrete, legislative si de alta natura.

”Hotararea Curtii de Justitie din 18 mai 2021 (n.r. – conform careia MCV are caracter obligatoriu pentru Romania in toate aspectele sale) ofera un cadru clar si o directie clara pentru reformele in curs, in vederea indeplinirii in mod satisfacator a obiectivelor de referinta ale MCV, cu respectarea deplina a statului de drept si a dreptului UE in general. Este esential ca hotararea sa se reflecte in mod corespunzator in noua legislatie care urmeaza sa fie adoptata”, afirma reprezentantii CE.

Comisia anunta ca va continua ”sa monitorizeze indeaproape evolutia situatiei prin intermediul MCV pana la indeplinirea obiectivelor de referinta” si, in paralel, va continua ”sa colaboreze cu Romania, asa cum colaboreaza si cu celelalte state membre, in contextul mecanismului general privind statul de drept”.

”Astfel cum s-a aratat in Comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, dupa incheierea MCV, monitorizarea va continua in cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept ofera cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni in viitor. Comisia incurajeaza Romania sa isi indeplineasca angajamentele asumate in cadrul MCV si sa urmareasca in mod activ implementarea tuturor recomandarilor care nu au fost inca puse in aplicare. Comisia are convingerea ca Romania poate indeplini obiectivele de referinta ale MCV daca aceasta mentine evolutia pozitiva actuala si daca adopta si pune in aplicare cu hotarare reformele angajate. Comisia este pregatita sa sprijine autoritatile romane in acest sens”, conchide CE in comunicat.

In 5 aprilie, un un raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez pe tema situatiei statului de drept in Uniunea Europeana, estima ca este prematura ridicarea MCV pentru Romania si Bulgaria.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: