Stenograma, ultima convorbire dintre Biden si presedintele Afganistanului. Biden: „Aveti in mod clar cea mai buna armata. Aveti 300.000 de forte bine inarmate fata de 70-80.000 si este clar ca sunt capabile sa lupte bine”

externe

In ultima convorbire telefonica dintre presedintele american Joe Biden si omologul sau afgan inainte ca talibanii sa preia controlul tarii, cei doi au discutat despre ajutorul militar, strategia politica si tacticile de transmitere a mesajelor, dar nici Biden, nici Ashraf Ghani nu au parut constienti sau pregatiti pentru pericolul imediat ca intreaga tara sa cada in mainile insurgentilor, arata o transcriere analizata de Reuters.

Cei doi au vorbit timp de aproximativ 14 minute pe 23 iulie. La 15 august, Ghani a fugit din palatul prezidential, iar talibanii au intrat in Kabul. De atunci, zeci de mii de afgani disperati au fugit, iar 13 soldati americani si zeci de civili afgani au fost ucisi intr-un atentat sinucigas cu bomba la aeroportul din Kabul, in timpul freneticei evacuari militare americane.

Reuters a analizat o transcriere a convorbirii telefonice prezidentiale si a ascultat inregistrarea audio pentru a autentifica conversatia. Materialul a fost furnizat sub rezerva anonimatului de catre o sursa care nu a fost autorizata sa il distribuie.

In cadrul convorbirii, Biden a oferit ajutor daca Ghani ar putea sa proiecteze public ca are un plan pentru a controla evolutia situatiei din Afganistan. „Vom continua sa oferim sprijin aerian, daca stim care este planul”, a spus Biden. Cu cateva zile inainte de apel, SUA au efectuat lovituri aeriene pentru a sprijini fortele de securitate afgane, o actiune despre care talibanii au spus ca incalca acordul de pace de la Doha.

De asemenea, presedintele american l-a sfatuit pe Ghani sa obtina acceptul liderilor afgani puternici pentru o strategie militara cu care sa mearga mai departe, iar apoi sa puna un „razboinic” la conducerea efortului, o referire la ministrul apararii, generalul Bismillah Khan Mohammadi.

Biden a laudat fortele armate afgane, care au fost instruite si finantate de guvernul american. „Aveti in mod clar cea mai buna armata”, i-a spus el lui Ghani. „Aveti 300.000 de forte bine inarmate fata de 70-80.000 si este clar ca sunt capabile sa lupte bine”. Cateva zile mai tarziu, armata afgana a inceput sa se retraga de prin capitalele provinciale din tara, fara prea multe lupte impotriva talibanilor.

In cea mai mare parte a convorbirii, Biden s-a concentrat pe ceea ce a numit problema „perceptiei” guvernului afgan. „Nu este nevoie sa va spun ca perceptia in intreaga lume si din anumite parti ale Afganistanului, cred, este ca lucrurile nu merg bine in ceea ce priveste lupta impotriva talibanilor”, a spus Biden. „Si este nevoie, indiferent daca este adevarat sau nu, este nevoie sa se proiecteze o imagine diferita”.

Biden i-a spus lui Ghani ca, daca figurile politice proeminente din Afganistan ar sustine impreuna o conferinta de presa, sustinand o noua strategie militara, „asta va schimba perceptia, iar asta va schimba foarte multe lucruri, cred eu.”

Cuvintele liderului american au aratat ca nu a anticipat insurectia masiva si prabusirea care avea sa vina 23 de zile mai tarziu. „Vom continua sa luptam din greu, din punct de vedere diplomatic, politic, economic, pentru a ne asigura ca guvernul vostru nu numai ca supravietuieste, dar este sustinut si se dezvolta”, a spus Biden.

Casa Alba a refuzat marti sa comenteze convorbirea.

Dupa convorbire, Casa Alba a publicat o declaratie care s-a concentrat pe angajamentul lui Biden de a sprijini fortele de securitate afgane si pe faptul ca administratia cauta fonduri pentru Afganistan din partea Congresului.

Ghani i-a spus lui Biden ca el crede ca ar putea exista pace daca ar putea „reechilibra solutia militara”. Dar el a adaugat: „Trebuie sa ne miscam cu viteza”.

„Ne confruntam cu o invazie la scara larga, compusa din talibani, planificare si sprijin logistic pakistanez complet si cel putin 10-15.000 de teroristi internationali, predominant pakistanezi”, a spus Ghani. Oficialii guvernamentali afgani, precum si expertii americani, au indicat in mod constant sprijinul pakistanez pentru talibani ca fiind esential pentru reaparitia gruparii.

Ambasada pakistaneza de la Washington neaga aceste acuzatii. „In mod clar, mitul luptatorilor talibani care vin din Pakistan este, din pacate, o scuza si o idee colportata de domnul Ashraf Ghani pentru a justifica esecul sau de a conduce si de a guverna”, a declarat un purtator de cuvant al ambasadei pentru Reuters.

In timp ce cei doi presedinti vorbeau, insurgentii talibani controlau aproximativ jumatate din centrele districtuale din Afganistan, ceea ce indica o deteriorare rapida a situatiei de securitate.

Afganistanul promitea o schimbare in strategia sa militara, pentru a incepe sa se concentreze pe protejarea orasele mari mai degraba decat sa lupte pentru a proteja teritoriile rurale. Biden s-a referit in mod aprobator la aceasta strategie. El a spus ca acest lucru ar ajuta nu doar pe teren, ci si in ceea ce priveste „perceptia” la nivel international, care este necesara pentru a consolida sprijinul lumii pentru guvernul afgan.

„Nu sunt un militar, asa ca nu va spun cum ar trebui sa arate exact un plan, veti obtine nu doar mai mult ajutor, ci si o perceptie care se va schimba…”, a spus Biden.

Ghani, la randul sau, l-a asigurat pe Biden ca „sprijinul dumneavoastra este foarte important pentru a ne permite, pentru a ne mobiliza cu adevarat in mod serios”.

Convorbirea Biden-Ghani a subliniat, de asemenea, luptele politice interne persistente care afecteaza guvernul afgan.

Cand Biden i-a cerut sa-l includa pe fostul presedinte afgan Hamid Karzai intr-o conferinta de presa, Ghani a respins. „Karzai nu ar fi de ajutor”, a spus el. „El este contra, iar timpul este esential, nu putem aduce fiecare individ in parte… Am incercat luni de zile cu presedintele Karzai. Ultima data ne-am intalnit timp de 110 minute; el ma injura si ma acuza ca sunt un lacheu al SUA”.

Biden a facut o pauza inainte de a raspunde: „Nu as dori sa comentez acest lucru”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: