Stenograme, cum s-a rastit Ciolacu la liderii PNL-ului in timpul crizei de joi: „Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!”

politica

Marcel Ciolacu, pacanele, sate, in afara oraselor, industrie

TVR INFO a prezentat stenograme cu o parte din discutiile dure care au avut loc, joi, in sedinta Coalitiei, dupa ce PNL a refuzat initial sa fie de acord cu avizarea noii legi a pensiilor, afirmand ca nu sunt bani pentru ca acestea sa fie crescute cu 40% in 2024. 

Marcel Ciolacu: Hai sa rezumam – va opuneti sau nu la proiect?

Nicolae Ciuca: Nu ne opunem dar sa vedem impactul…

Marcel Ciolacu: Semneaza sau nu?

Marcel Bolos, ministrul de Finante: Nu sunt bani in 2025, eu nu imi asum, mai bine.

Marcel Ciolacu: Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!

De semenea, in urma crizei guvernamentale de joi, premierul Ciolacu a decis sa ia mai multe masuri care ii vizeaza pe reprezentantii PNL.

Surse guvernamentale au declarat pentru aktual24.ro ca Ciolacu a decis sa il convoace, saptamana viitoare, pe presedintele Casei Nationale de Pensii, Daniel Baciu, pentru „a prezenta situatia pe care a gasit-o acolo” si sa „explice de ce e colapsul asta”. Baciu este membru PNL.

De asemenea, Ciolacu i-a cerut lui Marcel Bolos  „sa vina sa prezinte recomandari pentru punerea in aplicare a masurilor pe care le-a propus”.

In plus, pentru Ciolacu a mai decis sa suplimenteze bugetul Administratiei Prezidentiale cu 6,7 milioane de lei. pentru „transport si buna functionare”.

>Legea pensiilor a fost adoptata joi de Guvern, a anuntat triumfator prim-ministrul Marcel Ciolacu, joi seara. Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a refuzat initial sa dea aviz legii, aratabd ca nu exista sursa de finantare. Ulterior, legea a fost avizata cu rezerve.

„Legea pensiilor a fost adoptata! Nu exista ‘nu vreau’ sau ‘nu pot’ atunci cand vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a transmis Marcel Ciolacu, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministerul de Finante a avertizat ca se vor gasi bani pentru maririle propuse doar daca vor creste taxele si impozitele: „impactul suplimentar generat de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor incadrarea intr-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibila fiind necesare masuri suplimentare de crestere a veniturilor, respectiv de crestere a taxarii mediului de afaceri si a populatiei”.

Iata cum arata rezervele Ministerului de Finante:

„Fata de cele prezentate va restituim proiectul de lege avizat conditionat cu urmatoarele masuri:

1. Asumarea de catre Guvernul Romaniei a unui pachet legislativ de majorare a veniturilor bugetului de stat, incepand cu anul 2025, care sa asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, respectiv echivalentul minim a sumei de 33 mld lei, inclusiv cu respectarea conditiilor prevazute in jalonul 206 din PNRR privind reforma fiscala;

2. Asumarea de catre Guvernul Romaniei a depasirii tintei de deficit bugetar si a eventualelor implicatii referitoare la depasirea tintei de deficit bugetar estimata astfel:

– Deficit bugetar 2024: -5,5% din PIB;

– Deficit bugetar 2025: -6,1% din PIB;

– Deficit bugetar 2026: -5,4% din PIB;

– Deficit bugetar 2027: -4,7% din PIB;

3. In situatia in care dupa intrarea in vigoare a noii Legi a pensiilor se constata din evolutia executiei bugetare o deteriorare a evolutiei deficitului bugetar se va analiza posibilitatea esalonarii/aplicarea etapizata a cresterilor de pensii generate de recalcularea acestora.

4. Asumarea unui pachet legislativ pentru consolidarea capacitatii institutionale a ANAF, AVR si MF inclusiv masuri pentru digitalizarea sistemului finantelor publice;

5. Asumarea unui pachet legislativ suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale (inclusiv pentru accelerarea incasarii prejudiciilor din infractiuni economico-financiare);

6. Continuarea masurilor pentru reducerea de cheltuieli publice si utilizarea eficientarilor a fondurilor alocate pentru finantarea serviciilor publice.

Fara asumarea acestor masuri propuse la punctele 1-6 avizul pentru Lege nu poate fi decat negativ intrucat impactul bugetar este nesustenabil pentru Statul Roman”, se arata in aviz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: