externe

Stoltenberg, conferinta despre „incidentul” din Polonia: „Permiteti-mi sa fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poarta responsabilitatea finala”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles, in legatura cu explozia de la granita cu Ucraina, ca nu exista „niciun indiciu ca acesta a fost rezultatul unui atac deliberat”.

El spune ca ancheta privind atacul cu rachete din Polonia este „in curs de desfasurare”, dar ca nu exista „niciun indiciu ca acesta a fost rezultatul unui atac deliberat”.

„Analiza noastra preliminara sugereaza ca incidentul a fost probabil cauzat de o racheta de aparare aeriana ucraineana lansata pentru a apara teritoriul ucrainean impotriva atacurilor cu rachete de croaziera rusesti. Dar permiteti-mi sa fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poarta responsabilitatea finala, deoarece isi continua razboiul ilegal impotriva Ucrainei”, a subliniat Stoltenberg.

Seful NATO a mentionat ca aliatii din cadrul aliantei si-au prezentat „cele mai profunde condoleante pentru pierderea tragica de vieti omenesti” si „si-au exprimat puternica solidaritate” cu Polonia.

„NATO ramane unita si vom face intotdeauna ceea ce este necesar pentru a proteja si apara toti aliatii”, a adaugat Stoltenberg.

Referindu-se la faptul daca Europa isi va consolida apararea aeriana in urma atacurilor, el adaugat ca „NATO si-a sporit semnificativ” prezenta in partea de est a Europei si „acest lucru a crescut capacitatile de aparare aeriana”.

Intrebat daca incidentul de aseara din Polonia a fost „cel mai intens” moment pe care NATO l-a trait pana acum in mijlocul razboiului din Ucraina, el a spus: „Sunt intotdeauna atent sa clasific diferitele incidente”.

Jens Stoltenberg a mai spus ca NATO nu are „niciun indiciu” ca Rusia planuieste actiuni militare ofensive impotriva aliatilor NATO. El le-a declarat reporterilor ca NATO isi „evalueaza in mod constant” prezenta in partea estica a aliantei si ca si-a „marit semnificativ” capacitatile de aparare aeriana.

„Asadar, cred ca acest lucru demonstreaza pericolele legate de razboiul in curs de desfasurare din Ucraina, dar nu a schimbat de atunci evaluarea noastra fundamentala a amenintarii impotriva aliatilor NATO. Arata importanta de a monitoriza sau de a fi vigilenti”.

El a adaugat ca alianta cauta sa mobilizeze mai mult sprijin pentru apararea aeriana in Europa: „Avem nevoie de multe sisteme diferite pentru a ne proteja impotriva rachetelor de croaziera, a rachetelor balistice, dar si a dronelor”.

Presedintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri ca nu exista „niciun indiciu” ca racheta care a aterizat marti in Polonia a fost un „atac intentionat” asupra tarii sale.

„Nu exista niciun indiciu ca acesta a fost un atac intentionat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o racheta S-300 de fabricatie ruseasca. Nu avem nicio dovada in acest moment ca a fost o racheta lansata de partea rusa”, a scris el miercuri pe Twitter.

El a adaugat ca exista „multe indicii” ca a fost o racheta de aparare antiaeriana ucraineana, care „din pacate a cazut pe teritoriul polonez”.

Duda a declarat miercuri ca racheta care a cazut marti in Polonia a fost „probabil un accident” din partea ucraineana in timp ce intercepta rachete rusesti care se apropiau.

„Exista o mare probabilitate” ca una dintre rachetele ucrainene de aparare antiaeriana sa fi cazut pe teritoriul Poloniei, a spus el la o conferinta de presa.

Aterizarea unei rachete in estul Poloniei, in apropiere de granita cu Ucraina, a marcat prima data cand o tara NATO a fost lovita direct in timpul conflictului.

Intr-o declaratie acordata miercuri pentru CNN, un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a negat in mod explicit informatiile potrivit carora racheta provine din Ucraina, dar a subliniat responsabilitatea Rusiei pentru declansarea razboiului.

„Exista o singura logica de urmat”, a declarat Mihailo Podolyak, consilier al sefului Biroului presedintelui ucrainean. „Razboiul a fost declansat si este purtat de Rusia. Rusia ataca masiv Ucraina cu rachete de croaziera. Rusia a transformat partea de est a continentului european intr-un camp de lupta imprevizibil. Intentia, mijloacele de executie, riscurile, escaladarea – toate acestea vin doar din partea Rusiei.”

„Deci, atunci cand o tara agresoare lanseaza un atac deliberat si masiv cu rachete impotriva unei tari mari de pe continentul european cu armele sale invechite din epoca sovietica (rachete din clasa Kh -), mai devreme sau mai tarziu, tragedia se produce si pe teritoriile altor state”, a subliniat Podolyak.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 minute ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

18 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

18 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

18 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

8 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

18 ore ago