externe

Stoltenberg va merge in Turcia pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, ca va calatori in curand in Turcia pentru a discuta despre aderarea Suediei la alianta, in incercarea de a inchide un proces care a fost amanat din cauza obiectiilor Turciei si Ungariei, transmite Reuters.

Intr-o declaratie data in timpul unei intalniri de doua zile a ministrilor de externe ai NATO la Oslo, Stoltenberg a spus ca a vorbit la inceputul acestei saptamani cu Tayyip Erdogan, care a fost reales presedinte al Turciei. „De asemenea, voi calatori la Ankara in viitorul apropiat pentru a continua sa abordez modul in care putem asigura cea mai rapida aderare a Suediei”, a declarat Stoltenberg reporterilor.

Unii ministri de externe ai NATO si-au exprimat optimismul ca acum, in conditiile in care alegerile s-au incheiat, Ankara isi va ridica obiectiile fata de cererea Stockholmului de a adera la alianta militara. Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO in martie, dar sustine ca Suedia gazduieste membri ai gruparilor militante pe care le considera teroriste.

„Acum, ca alegerile din Turcia s-au incheiat, este important ca Turcia sa continue procesul de ratificare”, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto.

Stoltenberg a spus la sfarsitul intalnirii ca, odata cu incheierea alegerilor din Turcia, „este important sa reluam dialogul si procesul”, mentionand ca Suedia a implementat joi o noua legislatie privind terorismul, abordand astfel o preocupare cheie a Turciei.

„Suedia si-a indeplinit partea”, a spus Stoltenberg. „A sosit momentul sa ratifice (aderarea) Suediei si lucrez din greu pentru ca acest lucru sa se intample cat mai curand posibil”.

Mai multi ministri de externe si-au exprimat increderea ca Suedia ar putea deveni membra inainte sau la summitul NATO din iulie de la Vilnius, Lituania.

„Continuam sa lucram pentru a finaliza procesul de aderare pentru Suedia… si anticipam sa rezolvam acest lucru pana la intalnirea de la Vilnius”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Lituania, gazda summitului, a fost la fel de optimista. „Avem mari asteptari ca steagul suedez sa fie arborat (la Vilnius)”, a declarat ministrul de externe, Gabrielius Landsbergis.

Suedia, invitata la Oslo, a subliniat din nou ca a indeplinit toate conditiile stabilite pentru a deveni membru al aliantei militare. „Ne-am indeplinit toate angajamentele”, a declarat reporterilor ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom. „Este timpul ca Turcia si Ungaria sa inceapa ratificarea aderarii Suediei la NATO”.

Ministrul de Externe al Turciei Mevlut Cavusoglu, a raspuns omologului sau suedez intr-un tweet, spunand ca Stockholm ar trebui sa-si indeplineasca angajamentele impotriva terorismului ca parte a acordului.

„Un mesaj clar pentru prietenii nostri suedezi! Indepliniti-va angajamentele… si faceti pasi concreti in lupta impotriva terorismului. Restul va veni de la sine”, a spus Cavusoglu.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata pe canalul Sf. Gheorghe.…

21 de minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

55 de minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago