Strada Free Hong Kong si strada Dalai Lama. Cum se opune Opozitia de la Budapesta planurilor lui Orban de intarire a relatiilor cu guvernul comunist de la Beijing

externe

viktor orban, premier, ungaria

Primarul Budapestei a anuntat ca va redenumi strazile din capitala Ungariei in semn de protest fata de planurile de construire a unei universitati chineze in oras. Printre cele patru noi denumiri de strazi se numara strada Free Hong Kong  si strada Dalai Lama, anunta BBC.

Toate acestea se afla intr-o zona in care Universitatea Fudan intentioneaza sa isi deschida noul campus, o initiativa sustinuta de guvernul premierului Viktor Orban. Primarul liberal Gergely Karacsony, de opozitie, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la „influenta chineza” in Ungaria.

Exista o neliniste tot mai mare in randul criticilor lui Orban fata de apropierea acestuia de tari precum Rusia, China si Belarus, precum si fata de restrictiile impuse in ceea ce priveste independenta presei si a invatamantului superior.

Universitatea Fudan este una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant din China. Campusul din Budapesta, care ar trebui sa fie finalizat pana in 2024, va fi primul sau sediu din Uniunea Europeana.

„Inca speram ca proiectul nu se va realiza, dar daca se va realiza, atunci va trebui sa suporte aceste nume”, a declarat Karacsony intr-o conferinta de presa.

Noile denumiri de strazi se concentreaza pe presupusele abuzuri ale drepturilor omului comise de China.

Dalai Lama – liderul spiritual exilat al Tibetului a fost etichetat de Beijing ca fiind un separatist periculos.

O alta strada comemoreaza miscarea pentru democratie din Hong Kong, care a inregistrat proteste enorme si de lunga durata impotriva puterii Beijingului in Hong Kong.

O a treia strada va fi redenumita Strada Martirilor Uiguri, dupa numele grupului etnic majoritar musulman despre care guvernele internationale spun ca a fost victima unor abuzuri sustinute ale drepturilor omului si a genocidului in Xinjiang, China.

O a patra strada, Bishop Xie Shiguang Road, face referire la un preot catolic chinez persecutat.

China neaga orice acuzatii de incalcare a drepturilor omului.

„Acest proiect Fudan ar pune sub semnul intrebarii multe dintre valorile pe care Ungaria s-a angajat sa le respecte acum 30 de ani”, la caderea comunismului, a declarat Karacsony.

Documentele obtinute de Direkt36, o publicatie ungara de investigatii jurnalistice, arata ca se asteapta ca costurile de constructie sa fie de aproximativ 1,8 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline). Aceasta suma este mai mare decat a cheltuit guvernul Orban pentru intregul sau sistem de invatamant superior in 2019.

Aproximativ 1,5 miliarde de dolari din costuri vor fi asigurate de un imprumut de la o banca chineza, arata documentele.

Aproximativ doua treimi dintre maghiari nu sustin universitatea chineza, potrivit grupului de reflectie liberal Republikon Institute.

Insa Tamas Schanda, ministrul adjunct al Ungariei pentru inovare si tehnologie, a declarat saptamana trecuta ca universitatea „inseamna ca va fi posibil sa invatam de la cei mai buni din lume”.

Anul trecut, cea mai inalta instanta europeana a decis ca Ungaria a incalcat legislatia UE atunci cand normele privind educatia au obligat o universitate din Budapesta sa isi mute majoritatea activitatilor in strainatate.

Curtea Europeana de Justitie a declarat ca conditiile impuse de guvernul dlui Orban au fost incompatibile cu legislatia UE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: