Studenta care i-a sfidat pe talibani: „Lumina in intuneric”

externe

O studenta a indraznit sa apara in blugi si fara acoperamant total la o manifestare pusa la cale de talibani intr-o universitate din Kabul pentru a arata lumii cum trebuie sa se arate femeile cuviincioase.

Talibanii si-au adus sustinatoare acoperite integral in negru si le-au ameninta pe studente ca vir fi exmatriculate daca nu se prezinta la eveniment imbracate adecvat. O studenta a ales sa vina in blugi, fara burqa, un act de curaj extraordinar.

Femei afgane purtand val pe fata s-au asezat sambata in sala de lectura a unei universitati din Kabul, angajandu-se sa respecte politicile dure ale talibanilor privind segregarea de gen.

Aproximativ 300 de femei – acoperite din cap pana in picioare, in conformitate cu noile politici stricte privind vestimentatia in domeniul educatiei – au fluturat steaguri talibane in timp ce vorbitorii au criticat Occidentul si si-au exprimat sprijinul pentru politicile islamistilor.

Cateva dintre ele purtau burqa albastre, care au doar o mica fereastra din plasa din care se poate vedea, dar majoritatea purtau niqab-uri negre care acopereau cea mai mare parte a fetei, cu exceptia ochilor. Multe purtau, de asemenea, manusi negre.

Drepturile femeilor din Afganistan au fost drastic reduse in timpul guvernarii talibanilor din 1996-2001, dar de cand au revenit la putere luna trecuta, acestia au afirmat ca vor implementa o regula mai putin extrema.

De data aceasta, femeilor li se va permite sa mearga la universitate, cu conditia ca orele de curs sa fie separate pe sexe sau cel putin prin intermediul unei perdele, a declarat autoritatea talibana pentru educatie.

De asemenea, ele trebuie sa poarte o rochie abaya si un niqab.

Femeile, despre care organizatorii au spus ca sunt studente, au ascultat o serie de discursuri la Universitatea de Educatie Shaheed Rabbani din capitala Kabul, precizeaza France Presse.

Steaguri mari ale talibanilor au flancat podiumul, in timp ce vorbitoarele au criticat femeile care au protestat in Afganistan in ultimele zile.

De asemenea, ele au luat apararea noului guvern al Emiratului Islamic al Afganistanului, care a interzis demonstratiile, cu exceptia cazului in care ministrul justitiei acorda permisiunea.

Daud Haqqani, directorul de relatii externe din cadrul Ministerului Educatiei, a declarat ca protestul a fost organizat de femei, care au cerut si au primit permisiunea de a manifesta.

„Suntem impotriva acelor femei care protesteaza pe strazi, pretinzand ca sunt reprezentantele femeilor”, a declarat prima vorbitoare, acoperita din cap pana in picioare.

„Este oare libertate sa iti placa ultimul guvern? Nu, nu este libertate. Ultimul guvern a abuzat de femei. Recrutau femei doar dupa frumusetea lor”, a sustinut ea.

Unele din public tineau in brate bebelusi, care plangeau ocazional in timpul discursurilor, in timp ce altele erau tinere, in mod clar prea tinere pentru universitate.

O studenta pe nume Shabana Omari a spus multimii ca este de acord cu politica talibanilor conform careia femeile ar trebui sa-si acopere capul.

„Cei care nu poarta hijab ne fac rau tuturor”, a spus ea, referindu-se la esarfele purtate de multe femei musulmane.

Omari si-a incheiat discursul conducand un cor de „Allahu Akbar”, sau „Dumnezeu este cel mai mare”.

O alta vorbitoare, Somaiya, a spus ca istoria s-a schimbat de la revenirea talibanilor.

„Dupa aceasta, nu vom mai vedea ‘bihijabi’ (persoane care nu poarta esarfa)”, a spus ea. „Femeile vor fi in siguranta dupa acest lucru. Sustinem guvernul nostru cu toata puterea noastra”.

Dupa discursurile din sala de sedinte, femeile au mers in randuri organizate  afara in strada, pe o distanta scurta, tinand bannere imprimate si flancate de soldati talibani care purtau pusti si mitraliere.

Demonstratia publica a fost in contrast puternic cu scenele din Kabul si din alte parti de la inceputul saptamanii, cand luptatorii talibani au tras in aer pentru a dispersa o serie de proteste impotriva guvernarii lor, impuscand mortal doua persoane.

„Femeile care au parasit Afganistanul nu ne pot reprezenta”, scria sambata pe un banner pro-taliban.

Mai mult despre:

Comentarii: