Studiu IRES, cum este perceput Ciolacu in Transilvania si Bucuresti: „Penibil”, „neserios”, „corupt”, „hot”. Nici in Moldova nu este vazut foarte bine

actualitate

Un sondaj calitativ realizat de IRES, la comanda fundatiei germane Konrad Adenauer (KAS), arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu are parte de numeroase caracterizari negative din partea alegatorilor din Transilvania si Bucuresti. Insa nici in Moldova, Ciolacu nu se bucura de o imagine prea buna.

Cercetarea este intitulata ”Ce presedinte vor romanii”. Sondajul a fost realizat in luna februarie prin intermediul a 7 focus grupuri formate din 7 persoane fiecare grup: 3 in Transilvania rurala, 2 in Moldova urbana medie si 2 in Bucuresti.

Cercetarea a vizat atat oameni cu studii medii, cat si oameni cu studii superioare, din randul electoratului nehotarat, a celui care nu este foarte interesat de politica. In ambele categorii, notorietatea lui Marcel Ciolacu este la cote mai inalte decat oricare alt lider masurat, chiar daca antipatia pentru PSD in randul electoratului nehotarat este la cote consistente.

Cele mai dure pozitionari fata de liderul PSD s-au inregistrat in Bucuresti si Transilvania, unde respondentii s-au referit la Marcel Ciolacu in termeni precum „penibil”, „neserios”, „corupt”, „hot”.

Singurul aspect pozitiv perceput la actualul prim-ministru este faptul ca nu este arogant. Totusi, pensionarii fara pensii speciale nu il iarta pentru faptul ca nu a fost in stare sa elimine pensiile speciale.

In randul locuitorilor Moldovei si care, participand la aceasta cercetare, nu voteaza AUR sau partidul Dianei Sosoaca, receptarea lui Marcel Ciolacu este aproape in totalitate negativa, existand in special o abundenta de caracterizari ce pun sub semnul intrebarii calitatea morala a acestuia: „smecher”, „oportunist”, „neavenit”, „smecheras”, „mincinos”, „slab”, „populist”, „marioneta”, „neincredere”.

Prin exceptie de la afirmatiile de mai sus, imaginea lui Ciolacu este pozitiva in localitatea cea mai saraca dintre toate cele in care cercetarea a avut loc, acolo fiind vazut drept „serios”, „carismatic”, „un om implicat”.

O portiune semnificativa a pensionarilor nu l-au iertat pe Marcel Ciolacu pentru faptul ca nu a rezolvat subiectul pensiilor speciale si pentru ca tolereaza pensionarile anticipate in randul anumitor
categorii privilegiate de bugetari, se mai arata in cercetare, citata de G4Media.

Potrivit sociologului Barbu Mateescu, in societatea romaneasca lipseste respectul fata de Marcel Ciolacu, un element-cheie pentru mentalul colectiv romanesc in raportarea fata de un (potential) presedinte de tara. Aceasta lipsa de respect se traduce inclusiv in dubii cu privire la capacitatea sa de a indeplini functia actuala, si anume cea de prim-ministru.

Chiar si persoanele care actualmente ii evalueaza personalitatea si prezenta publica in termeni laudativi considera ca sosirea sa la Palatul Cotroceni ar duce la mentinerea unui status quo gaunos si deficitar ori la cresterea coruptiei. In genere, participantii intervievati privesc o presedintie Ciolacu fara simpatie, se mai arata in cercetarea realizata de sociologul Barbu Mateescu.

In Moldova in special inadecvarea lui Marcel Ciolacu pentru functia de reprezentare a statului in exterior reprezinta un punct slab al actualului presedinte PSD.

”Noul presedinte trebuie sa demonstreze implicare si atasament fata de cetateni, participantii la cercetare simtind ca aceste lucruri absenteaza in clasa politica actuala sau la ocupantul actual al functiei. Emotia anti-Iohannis este puternica in societate – dezamagirea fata de actualul presedinte propagandu- se asupra politicii in general si partidelor principale ca atare. A detine sau a accentua detinerea unor atribute similare cu Klaus Iohannis reprezinta o ruta periculoasa pentru orice candidat la presedintie, preferinta publicului fiind in mod hotarat pentru o schimbare de macaz”, se mai arata in cercetarea prezentata de Barbu Mateescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: