SUA ameninta Phenianul ca „va plati” daca va aproviziona Rusia cu arme

externe

Negocierile privind furnizarea de arme dintre Rusia si Coreea de Nord avanseaza, a declarat, marti, consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan, care l-a avertizat pe liderul Kim Jong Un ca tara sa va plati daca va furniza Rusiei arme pe care sa le foloseasca in Ucraina, transmite Reuters.

Furnizarea de arme Rusiei „nu ar transmite o imagine buna despre Coreea de Nord, care va plati pentru acest lucru in comunitatea internationala”, a declarat Jake Sullivan reporterilor de la Casa Alba.

Kremlinul a declarat marti ca nu are „nimic de spus” despre declaratiile oficialilor americani conform carora Kim intentioneaza sa calatoreasca in Rusia luna aceasta pentru a se intalni cu presedintele Vladimir Putin si pentru a discuta despre livrarile de arme catre Moscova.

Kim se asteapta ca discutiile despre arme sa continue, a spus Sullivan, „poate chiar in persoana”. „Am continuat sa secam baza industriei de aparare a Rusiei”, a spus Sullivan, iar Moscova „cauta acum orice surse poate gasi” pentru bunuri precum munitia.

„Vom continua sa cerem Coreei de Nord sa isi respecte angajamentele publice de a nu furniza Rusiei arme care vor ajunge sa ucida ucraineni”, a spus Sullivan.

Luni, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA a declarat ca Kim Jong Un si Vladimir Putin ar putea planui sa se intalneasca, iar New York Times a citat oficiali americani si aliati spunand ca liderul nord-coreean intentioneaza sa calatoreasca in Rusia saptamana viitoare pentru a se intalni cu Putin.

Intrebat daca poate confirma discutiile, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat: „Nu, nu pot. Nu este nimic de spus”.

Pe masura ce izolarea Rusiei a crescut, valoarea i-a crescut in Coreea de Nord, potrivit analistilor politici. In ceea ce priveste Coreea de Nord, relatiile cu Rusia nu au fost intotdeauna la fel de calde ca la apogeul Uniunii Sovietice, dar acum tara are beneficii clare din nevoia Moscovei de prieteni.

Un oficial nord-coreean din cadrul Ministerului Apararii a declarat, in noiembrie, ca Phenianul „nu a facut niciodata `trafic de arme` cu Rusia” si „nu are in plan sa faca acest lucru in viitor”.

Moscova si Phenianul au promis ca vor spori cooperarea in domeniul apararii.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, care a vizitat Phenianul in iulie pentru a participa la expozitii de arme care au inclus rachete balistice ale Coreei de Nord, a declarat luni ca cele doua tari discuta despre posibilitatea unor exercitii militare comune.

Calatoria ar fi prima vizita a lui Kim in strainatate in mai bine de patru ani si prima de la pandemia de coronavirus.

Desi a facut mai multe calatorii in strainatate decat tatal sau, calatoria lui Kim este adesea invaluita in secret, iar masurile de securitate sunt extreme. Spre deosebire de tatal sau, despre care se spunea ca nu zboara, Kim si-a folosit avionul personal de fabricatie rusa pentru unele dintre calatoriile sale, dar oficialii americani au declarat pentru New York Times ca de data aceasta ar putea lua un tren blindat.

In august, Statele Unite au impus sanctiuni asupra a trei entitati pe care le-a acuzat ca au legaturi cu acorduri de arme intre Coreea de Nord si Rusia.

Coreea de Nord a efectuat sase teste nucleare din 2006 pana in prezent si a testat diverse rachete in ultimii ani.

Rusia s-a alaturat Chinei pentru a se opune noilor sanctiuni impotriva Coreei de Nord, blocand un impuls condus de SUA si divizand public Consiliul de Securitate al ONU pentru prima data de cand a inceput sa pedepseasca Phenianul in 2006.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: