SUA au trimis sase avioane de vanatoare in Israel: „Vor simula lovituri in adancimea teritoriului inamic”

externe

Fortele aeriene ale Statelor Unite au trimis, luni, sase avioane de vanatoare la o baza aeriana israeliana din sudul Israelului, anunta Times of Israel.

Potrivit Fortelor Aeriene ale Israelului (IAF), in timpul desfasurarii la baza aeriana Nevatim, cele sase avioane F-15 vor efectua exercitii comune cu flota israeliana de avioane de lupta invizibile F-35 si cu o escadrila de avioane Gulfstream G550 de colectare de informatii, precizeaza Times of Israel.

Exercitiile, care vor avea loc saptamana aceasta, vor simula lovituri in adancimea teritoriului inamic, a precizat IAF.

Desfasurarea de catre Comandamentul Central al Fortelor Aeriene ale SUA (AFCENT) face parte dintr-o doctrina numita „angajare agila in lupta”, in cadrul careia avioanele sunt trimise in pozitii de operatii inaintate in tarile aliate din intreaga lume, mai degraba decat in principalele baze traditionale ale SUA din strainatate.

Doctrina urmareste atat sa priveze fortele inamice de oportunitatile de a afecta fortele aeriene americane, cat si sa le permita sa raspunda mai rapid la evenimente, potrivit oficialilor americani din domeniul apararii.

Nu este  clar cat timp vor stationa avioanele AFCENT la Nevatim.

In noiembrie, Fortele de Aparare ale Israelului (FDI) si armata americana au organizat o serie de exercitii aeriene comune, simuland lovituri impotriva Iranului si a reprezentantilor sai teroristi regionali.

Seful FDI, Aviv Kohavi, a declarat in acea luna ca activitatile comune cu armata americana in Orientul Mijlociu vor fi „extinse in mod semnificativ”.

Israelul a facut presiuni pentru ca SUA sa pregateasca planuri militare de urgenta pentru a impiedica Iranul sa obtina o arma nucleara.

Ierusalimul se opune incercarilor presedintelui american Joe Biden de a revigora acordul nuclear dintre Teheran si puterile mondiale, care a acordat scutiri de sanctiuni pentru limitarea programului nuclear al Republicii Islamice. Aceasta problema a fost insa mai putin relevanta in ultima vreme, deoarece discutiile nucleare au esuat, iar SUA au ales sa se concentreze pe abordarea protestelor in curs de desfasurare in Iran impotriva regimului.

Biden a declarat ca este pregatit sa foloseasca forta militara daca este necesar, dar prefera totusi sa epuizeze mai intai calea diplomatica.

Iranul sustine de mult timp ca programul sau este pasnic, insa expertii in neproliferare avertizeaza ca Teheranul are suficient uraniu imbogatit cu 60% pentru a fi reprocesat in combustibil pentru cel putin o bomba nucleara.

Oficialii israelieni au avertizat, de asemenea, cu privire la proxy-urile Iranului in intreaga regiune, de la Hezbollah in Liban la Houthis in Yemen, precum si la alte grupuri cu sediul in Siria.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: